Drankjes

Tuffelpankeukskes

Moniek Bulter is regelmatig in Twente te vinden met haar ‘Tuffelfietske’: een antieke bakfiets waarin ze tuffelpankeukskes bereidt: “Tuffel is Twents voor aardappel en tuffelpankeukskes zijn dus aardappelpannenkoekjes. Origineel komen ze van net over de grens in Duitsland, maar ze worden hier in Twente ook veel gemaakt. Je eet ze als tussendoortje, al serveer ik ze zelf graag bij het avondeten, in plaats van aardappels." Hier vind je het recept.

Door Angela Groenbos
Aspergesalade

Deze aspergesalade kun je maken met wat je voorhanden hebt: allerlei soorten sla, groentes en olijven lenen zich hiervoor. Gebruik vooral wat je zelf lekker vindt!

Door Klaske Bakker
Gebakken asperge-salade

Het aspergeseizoen is al vergevorderd, maar we kunnen nog even genieten van dit witte goud. Bereid ze dan ook eens anders. Deze lauwwarme salade is een verrassend gerecht dat met de toevoeging van de kipfilet kan dienen als licht hoofdgerecht. Gebruik gekookte asperges die je over hebt van de dag ervoor of van het trekken van aspergebouillon.

Door Klaske Bakker
Dauphinoise van aardappel en pastinaak

Een heerlijk simpel bijgerecht van aardappel en pastinaak voor bij wat groenten. Dauphinoise is een Franse techniek om aardappelen klaar te maken. In Nederland wordt het gratineren genoemd.

Door Landleven
Traditionele stoofpeertjes

Maak eens ouderwetse stoofpeertjes , met bessensap en specerijen. Het huis gaat er heerlijk van geuren en de peertjes smaken heerlijk bij allerlei gerechten.

Door Klaske Bakker
Knapperige wintersalade

Veel vitamines zitten er in deze winterse salade. Je maakt hem met lekker stevige wintergroentes, liefst van eigen oogst maar uit de winkel is ook prima.

Door Klaske Bakker
Mayonaise maken Landleven TV
Mayonaise maken

Zelf mayonaise maken is niet moeilijk en het is zo klaar. Zonder overbodige toevoegingen maak je zo een heerlijke smaakmaker voor bij bijvoorbeeld gebakken aardappelen. Dus pak de staafmixer en doe als Klaske in dit filmpje.

Door Klaske Bakker
Vanille-honingpeertjes

Een karweitje waar je lekker rustig van wordt: op je gemak een emmer stoofpeertjes schillen. En daarna? Stoven met vanille bijvoorbeeld.

Door Klaske Bakker
Zelfgemaakte ketchup

Culinair redacteur Klaske Bakker: “Zelf ketchup maken is leuk en niet moeilijk, en biedt volop mogelijkheden om te variëren met ingrediënten. Ketchup kan zoveel meer zijn dan een kloddertje saus bij de frietjes. Ik vind het leuk om echt een ‘volwassen’ ketchup te maken met een uitgesproken smaak. Maar: maak er gerust je eigen recept van!”

Door Klaske Bakker
Groene tuinsalade

Het lijkt wel een moestuintje op tafel, deze salade. Een bord vol met knapperige voorjaarsgroentes vormt een gezonde lunch. De hoeveelheden van de afzonderlijke ingrediënten komen niet zo nauw, maak er maar gewoon wat lekkers van.

Door Klaske Bakker
Gepofte aardappel met kip, walnoot en bleekselderij

Deze gepofte aardappels zijn gevuld met gerookte kip, walnoot en bleekselderij. Serveer er een salade bij en je hebt een volledige maaltijd.

Door Klaske Bakker
Gepofte aardappel met zalm, zure room en dille

Aardappels worden vaak gezien als een simpel gerecht. Maar pof ze eens in de oven en serveer met een vulling van zalm, zure room en verse dille.

Door Klaske Bakker