Vlinderstruik snoeien
De vlinderstruik is een makkelijke plant. Hij groeit op vrijwel alle grondsoorten, bloeit lang, groeit in vrijwel elke tuin, trekt vlinders en andere insecten aan én je hoeft hem slechts 1x per jaar te snoeien. Hoe je dat doet lees je hier.
“Kijk nu toch: zo’n vlinderstruik is toch één groot feest?” Kweker Jan Huiberts loopt langs zijn showborder vol verschillende buddleja’s. Sinds 2009 is hij de collectiehouder van deze populaire vlindertrekker voor de Nederlandse Planten Collectie en op zijn biologische kwekerij zijn nu zo’n 105 verschillende soorten te vinden.
“Eigenlijk is alles goed aan de vlinderstruik. Het is een makkelijke plant. De plant groeit op vrijwel alle grondsoorten, past zich aan alle omstandigheden aan. Hij bloeit lang, is er in klein en groot en past daarmee in vrijwel elke tuin. Het heeft weinig ziektes of gezeur, en met één keer snoeien in het jaar is de verzorging klaar. Dat hij mooi is en bovendien in allerlei kleuren verkrijgbaar komt daar nog eens bij. Wat veel mensen niet weten is dat je met vlinderstruiken van mei tot december bloei in de tuin kunt hebben. Tel daar nog eens bij op dat de vlinderstruik enorm veel leven naar het erf trekt en je snapt waarom dit een van mijn lievelingsplanten is.”
De kweker heeft inmiddels een flinke verzameling van zijn lievelingen. “In Nederland wordt vooral de Buddleja davidii toegepast. Deze soort is hier goed winterhard en bloeit in de zomer. Maar Buddleja weyeriana is ook echt de moeite waard: een vlinderstruik die met kleine bolletjes bloemen tot in december kan bloeien. De winterharde soorten zijn ook in geel- en oranjetinten verkrijgbaar. Naast de zomerbloeiende weyeriana’s is de Buddleja alternifolia ook een echte aanrader. Die bloeit in mei en juni en is ook goed winterhard. Voor de echte liefhebbers zijn er ook geweldige tropische soorten verkrijgbaar. Fantastisch toch dat een heester zo veel verschillende variaties en bloeiwijzen heeft?”
Vlinderstruik snoeien
Tips om de vlinderstruik te snoeien:
- De vlinderstuik bloeit op eenjarig hout. Snoei dus elk jaar voor een mooie bloei.
- Snoei in het voorjaar, maar niet te vroeg. Wacht tot de strengste vorst voorbij is.
- Je kunt de struik best rigoureus snoeien, van vlak boven de grond tot op kniehoogte.
- Laat wel een paar zijscheuten zitten, knip net daarboven. Zo loopt de struik altijd weer uit.
- Als je de uitgebloeide bloemen afknipt bloeit de vlinderstruik vaak nog een keer. Jan Huiberts raadt echter aan om de bloemen te laten zitten: “De herbloei is niet echt de moeite waard, en in de grote, uitgebloeide bloemaren vinden talloze kleine insecten eten en een schuilplek. Zo heeft de struik niet alleen tijdens de bloei waarde, maar is het daarna ook nog een aanwinst voor het leven in de tuin.”
Kwekerij Dependens
Bij de biologische kwekerij Dependens wordt zonder chemicaliën en kunstmest gekweekt. De kwekerij is gespecialiseerd in irissen en vlinderstruiken, eetbare planten, bijzondere heesters en bomen die elders slecht verkrijgbaar zijn. Kweker Jan Huiberts houdt van stevige planten die het goed doen in het Nederlandse klimaat en helpt graag om de juiste plant voor de juiste plek te zoeken.
Kwekerij Dependens
Langesteeg 11
6721 NB Bennekom
www.dependens.nl
Tel. 0318 – 43 07 26
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.