Lekker eten

Filter op:
Friese vlierbloesemwijn

Roelof van der Belt maakt in een boerderij buiten het Friese dorpje Warten wijn van allerlei soorten fruit, maar níét van druif.

Door Klaske Bakker
Huisgemaakte ricotta

Marjolein Breukhoven woont op een boerderij in het Drentse Ruinerwold. Ze werkt er elke dag hard om haar droom waar te maken; zo veel mogelijk van wat zij en haar gezin eten is zelfgemaakt en komt van eigen erf.

Door Klaske Bakker
Drie generaties koken: kruudmoes

Soms blijven familierecepten achter bij de oudste generatie. Maar niet bij de familie Tuten: oma Mieny, moeder Yvonne en dochter Emma maken met veel plezier samen een grote pan kruudmoes met karnemelk van eigen erf. Ze geven hun recept prijs aan de lezers van Landleven.

Door Klaske Bakker
Amandel-bessentaart

Zelfvoorzienend en duurzaam leven, terug op haar vertrouwde plek in Stroe. Dat was de beste keuze die Annemarie van der Neer (50) heeft gemaakt. “Het geeft mij een fantastisch gevoel om met mijn eigen dieren te werken en door mijn eigen moestuin en miniboomgaard te lopen.

Door Geerte Vierwind
Fryske sûkerbôle : goed voor na de bevalling van een meisje

Als je naar Friesland gaat kun je het niet maken om zonder het bekende streekproduct; Fryske sûkerbôle naar huis te gaan. Een witbrood waarin grein- of parelsuiker mee wordt gebakken kan je toch niet laten staan!? Maar waar komt dit brood vandaan? Banketbakkerij Schaafsma uit Franeker is meerdere keren bekroond met de prijs voor het lekkerste suikerbrood in Friesland en geeft antwoord op deze vraag.

Door Geerte Vierwind
Waterkefir

“Waterkefir is een ontzettend lekker en verkoelend drankje op warme, zomerse dagen. De korrels zetten het suiker om in koolzuur, dus het drankje is helemaal niet té zoet. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke gezond.”

Door Klaske Bakker
Brandnetelsoep met crostini’s

Als kind was Judith Klappers (52) buiten verschillende heksensoepjes aan het maken. “Mijn soepjes waren nooit eetbaar. Op een gegeven moment wilde ik ze ook kunnen proeven.” Judith begon zich te verdiepen in de natuur en kwam erachter dat je veel meer uit de natuur kunt halen dan je denkt. “Een beetje viezer leven is goed voor de mens.”

Door Geerte Vierwind
Plaattaart met asperges en zalm

Deze heerlijke plaattaart met asperge en zalm is een geweldig voorjaarsgerecht. Neem de taart mee tijdens een picknick of geniet ervan tijdens het avondeten. Eet smakelijk!

Door Klaske Bakker
Rabarbercheesecake

Carolien Nijland leeft zoveel mogelijk zelfvoorzienend op het Groninger platteland. Samen met haar dochter Annalynn verbouwt ze groentes, houdt ze kippen, geiten en varkens en maakt ze kaasjes van de geitenmelk. Carolien deelt haar favoriete voorjaarsrecepten.

Door Landleven
Ingelegde radijsjes

Carolien Nijland leeft zoveel mogelijk zelfvoorzienend op het Groninger platteland. Samen met haar dochter Annalynn verbouwt ze groentes, houdt ze kippen, geiten en varkens en maakt ze kaasjes van de geitenmelk. Carolien deelt haar favoriete voorjaarsrecepten.

Door Landleven
Bietenspread

Carolien: “Voor deze spread gebruik ik onze eigen bieten en onze eigen kaas. Dat is natuurlijk het allerlekkerste. Maar je kunt ook bietjes kopen bij de groenteboer en een rolletje geitenkaas gebruiken. Als je echt snel wilt, kun je zelfs voorgekookte bietjes kopen.”

Door Landleven
Janny’s ananas-kokos-plaatkoek

Al haar hele leven is oma Janny te vinden in de keuken. De overheerlijke boterkoek, appeltaart en kokosmakaronen zijn een begrip binnen de familie. In haar verzamel kookboek kwam laatst het recept: ananas-kokos-plaatkoek voorbij. Een heerlijk fris recept, dat rond het voorjaar verrukkelijk is voor bij de koffie of thee.

Door Geerte Vierwind