Toetjes

Zelf yoghurt maken: zo doe je dat

Zelf yoghurt maken is helemaal niet moeilijk en zelfs erg leuk om te doen. Volg deze simpele stappen en tover in een mum van tijd heerlijke yoghurt op tafel, voor elk moment.

Door Klaske Bakker
Belgische wafels recept

“Op alle feestdagen, van Sint-Maarten tot Pasen, worden wafels geserveerd. Op schilderijen met vrolijke wintertaferelen staan wafels als een symbool voor plezier”, vertelt de Belgische Regula Ysewijn. Ze is culinair journaliste en jurylid van Bake Off Vlaanderen. “Mijn moeder hielp me de eerste wafels te bakken volgens het recept en van daaruit experimenteerde ik verder.”

Door Landleven
Zelf appelmoes maken

Zelf appelmoes maken zou tot het repertoire van elke plattelander moeten behoren. Als u zelf een boomgaard hebt, zitten er vast bomen tussen met moesappels. Gebruik dit basisrecept en de bijbehorende tips om uw eigen lievelingsappelmoes te koken.

Door Klaske Bakker
Stroopwafels

“Deze dunne wafel gevuld met honing of een suikerstroopmengsel is populair in Vlaanderen en Nederland, het land waar de meeste mensen de stroopwafel mee associëren. Toen ik klein was, was dit een van de lekkernijen die mijn moeder vaak kocht.”

Door Landleven
Speculaasmoppen met walnotenspijs

Speculaasmoppen met walnotenspijs, heerlijk in de winter met een warm drankje om echt in de feestdagen stemming te komen!

Door Landleven
Pufferkes

Gerrie Hofs uit Varsseveld bakt bijna elk jaar op oudjaarsdag pufferkes. Deze lekkere, gevulde oliebollen bakt ze in een speciale pan met zeven holletjes. Ze deelt haar recept met Landleven.

Door Landleven
Appelenpap

“Mijn vader was eerst melkboer en daarna kon hij een boerderij overnemen. Ik kan me nog heel goed herinneren dat mijn moeder elke dag pap voor ons kookte. We aten tussen de middag warm en daarna kregen we pap. Als je warme pap eet, krijg je een heel fijn, rustig gevoel van binnen.

Door Landleven
Blauwe bliksem

In mijn jeugd was ‘blauwe bliksem’ boekweit in water gekookt. Het werd als pap gegeten met stroop, net als de bloempap of karnemelksepap. Het was dan ook echt blauw van kleur. Ik denk dat het een recept uit de oorlog is.''

Door Landleven
Roomsmoort

Corrie de Pater heeft hele fijne herinneringen aan het eten en maken van pap. De roomsmoort is een van deze heerlijke pappen. Ze deelt haar recept met Landleven.

Door Landleven
Appelclafoutis

Deze taart is lekker als toetje of bij de koffie. Je bakt hem in een gietijzeren pan, een Dutch oven.

Door Landleven
Meringuetaart met wichter pruimen maken

Lotte Daalman is een echte wichterpruimenkenner en heeft haar eigen boomgaard. In dit recept vind je hoe je van deze wichters een heerlijke meringuetaart maakt.

Door Landleven
Lekker recept: zelfgemaakte kwarktaart

Een heerlijk frisse kwarktaart met aardbeien en frambozen vers uit de tuin.

Door Klaske Bakker