Bijgerechten

Maak ambachtelijke mosterd op de Doesburgsche manier

“Doesburgsche mosterd is een begrip door heel Nederland”, vertelt Timon Houwers, eigenaar van de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek. Afgelopen jaar heeft Timon trots het stokje van Rokus en Marian van Blokland, na bijna 40 jaar, overgenomen en bewaart hij het ambacht. “Dit kleine bedrijfje midden in de stad voorziet heel Nederland van ambachtelijk gemaakte mosterd en dat is de kracht van deze fabriek”.

Door Geerte Vierwind
Sanne's rabarberjam

In het Noord-Limburgse Beringe telen Luc en Sanne Linders rabarber; geforceerde winterrabarber om precies te zijn. “Winterrabarber wordt binnen in het donker geteeld, in de wintermaanden”, vertelt Luc. "Het resultaat van deze teelt is een zachte, zoete rabarber met een prachtige rode steel en een wit voetje.” Sanne maakt van hun geteelde rabarber heerlijke jam. Bijvoorbeeld lekker voor op je cracker.

Door Klaske Bakker
Kerstpaté met gevogelte en noten

Maak de paté een á twee dagen voordat u het wilt serveren. Dan zijn de smaken optimaal ingetrokken. Dit recept is goed voor een kilo paté.

Door Klaske Bakker
Open tosti met zuurkool

Een tosti op een open vuurtje maken is erg leuk! Let op: laat het vuur niet te hoog worden, dan verbrandt de tosti. Verplaats de tosti naar de rand als de vlammen te hoog worden of bak hem in een koekenpan die u op het rooster zet. U kunt de tosti natuurlijk ook gewoon in een koekenpan op het fornuis maken.

Door Landleven
Gebakken polenta met paddenstoelen

Gebakken polenta met paddenstoelen, tijm en belegen kaas.

Door Landleven
Aardappelgratin

Deze gratin heeft laagjes aardappel, zuurkool, gekaramelliseerde ui, spekjes en lekker veel geraspte pittige kaas.

Door Landleven
Kweeappelgelei

De pitjes van kweeappels bevatten heel veel pectine. Daardoor kun je er heel goed een gelei van maken. Kweeappelgelei is lekker op toast of met versgebakken scones, maar ook bij kaas smaakt de gelei perfect.

Door Landleven
Gele linzensoep met winterwortel

Deze gele linzensoep is vullend en vegetarisch. Probeer vandaag nog deze heerlijke linzensoep met winterwortel, knoflook en ui.

Door Klaske Bakker
Flammkuchen met ganzengehakt

Ganzenvlees is gezond en mager. Met ganzengehakt maak je een heerlijk flammkuchen.

Door Landleven
Beef jerky van gans

Beef jerky van gans is gezond en makkelijk zelf te maken. Ook is beef jerky nog een lange tijd lekker en houdbaar nadat je het gemaakt hebt.

Door Landleven
Ganzen-bitterballen

Ganzen-bitterballen zijn lekker en makkelijk zelf te maken. Ook zijn ze in te vriezen, zodat je op een later moment kan genieten van deze heerlijke bitterballen.

Door Landleven
Wildpaté

Maak zelf wildpaté met ganzenborst, lever en vetspek.

Door Landleven