Kaasfondue recept met dips en tips
Kaasfondue past perfect bij de herfst- en wintertijd! Enkele kazen, een geschikte fonduepan, bijgerechten en fijn gezelschap vormen de perfecte ingrediënten voor een gezellige avond. Met dit basis kaasfondue recept en onze tips en dips leer je de lekkerste kaasfondue te maken!
Dit heb je nodig:
- 400 g geraspte kaas Gruyère
- 400 g geraspte kaas Emmentaler
- 1 teentje knoflook
- 400 ml droge witte wijn
- 1 el citroensap
- 2 el maïzena
- scheutje Kirsch
- snufje zout
- snufje peper
- nootmuskaat
Zo maak je kaasfondue:
- Laat de kazen op kamertemperatuur komen en rasp de kaas.
- Wrijf de pan in met een geplet knoflookteentje.
- Voeg witte wijn toe en breng deze op matig vuur aan de kook. De wijn mag niet koken.
- Voeg vervolgens het sap van de citroen toe.
- Voeg in kleine delen de geraspte kaas toe aan de pan.
- Blijf door de pan roeren en zorg dat het geheel niet gaat koken.
- Los de maïzena op in een beetje water en voeg dit toe.
- Voeg naar smaak de Kirsch toe.
- Maak de kaasfondue af met een snufje zout, peper en nootmuskaat.
Tips
- Gebruik een pan met een dikke bodem, bijvoorbeeld een gietijzeren pan. Zo verwarmt je fondue gelijkmatig.
- Zorg ervoor dat de kaas op kamertemperatuur is voordat je de kaas in de pan doet. Doe je dit niet, dan is het temperatuurverschil tussen de warme wijn en de koude kaas te groot en gaat die schiften.
- Neem rustig de tijd en smelt de kaas op een lage temperatuur. De kaasfondue mag niet koken, anders krijg je een soort kaasbal.
- Wil je dat jouw kaasfondue nog meer smaak krijgt? Voeg iets extra toe aan het kaasmengsel. Bijvoorbeeld ringetjes lente ui, fijngesneden bieslook, salami of ham (in blokjes) of mosterd.
Variëren met kaasfondue
Kaasfondue kun je op allerlei manieren combineren. Bij de traditionele kaasfondue wordt brood of ciabatta gebruikt. Het is leuk om eens af te wisselen met verschillende soorten brood. Maar ook gekookte aardappel, gekookte pasta of ravioli smaken er erg goed bij. Probeer ook eens:
- Soepstengels
- Nacho’s
- Pretzels
- Gebakken garnalen
- Gehaktballetjes
- Droge worst
- Salami
Kaasfondue met groente
Eigenlijk smaakt bijna iedere groentesoort, zowel rauw als gekookt, lekker in de kaasfondue. Wat dacht je bijvoorbeeld zoals paprika, komkommerschijfjes, aardappeltjes, bleekselderij, gebakken champignons, broccoli of geblancheerde bloemkool? Ook lekker: witlof met ham. Eet smakelijk!
Linde werkt als freelance tekstschrijver voor het tijdschrift Landleven en de website Landleven.nl. Ze geniet van het buitenleven en is gek op dieren. Paarden in het bijzonder! Ze heeft twee kinderen.