Home > Lekker eten > Bijgerechten > Bakblikbrood met daslookpesto
Bakblikbrood met daslookpesto
Daslook is een voorjaarsplantje met mooie witte bloemetjes, een uiachtige geur en een lichte knoflooksmaak. Zowel met de bloemen als het blad kun je heerlijke gerechten maken. Probeer het maar eens!
Daslook
Daslook
Dit heb je nodig:
Voor het deeg
- 325 ml lauw water
- 1 zakje gedroogde gist (7 g)
- 500 g bloem, geschikt voor brood
- 1 tl zout
Voor de topping
- scheut olijfolie
- paar flinke el daslookpesto
- grof zeezout
Zo ga je te werk:
- Roer de gist door het lauwe water en het zout door de bloem.
- Doe het water bij de bloem en kneed het geheel in tien minuten tot een glad deeg.
- Leg het deeg in een licht ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek.
- Laat op een warme plek rijzen tot het in omvang verdubbeld is.
- Vet een bakblik (ongeveer 20 bij 26 centimeter) in met olijfolie.
- Haal het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkblad kort door.
- Vorm het grofweg in de vorm van het bakblik en leg het daarin.
- Spreid de pesto over het deeg en duw de pesto met schone vingers in het deeg.
- Besprenkel met grof zeezout.
- Dek het deeg weer af met een vochtige theedoek en laat nog ongeveer een uur rijzen.
- Bak het brood in 20 tot 25 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 220 graden.
- Haal het brood uit de oven als het goudbruin is en besprenkel met wat extra olijfolie. Erg lekker bij de daslooksoep.
Tekst en fotografie: Anna Rubingh
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.