Zelfgemaakt platbrood met daslook en geitenkaas

Platbrood met daslook en geitenkaas

Daslook is een voorjaarsplantje met mooie witte bloemetjes, een uiachtige geur en een lichte knoflooksmaak. Zowel met de bloemen als het blad kun je heerlijke gerechten maken. Probeer het maar eens!

Daslook
Daslook

Je kunt deze platbroden warm of koud eten: lekker voor de lunch met een groene salade.

Dit heb je nodig:

Ingrediënten
Voor 10 stuks

Voor het deeg:

  • 325 ml lauw water
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • 1 el suiker
  • 2 el olijfolie
  • 500 g bloem
  • 1 tl zout

Voor het beleg:
 
  • 250 g zachte geitenkaas
  • 75 g harde geitenkaas, geraspt
  • flinke handvol daslookblaadjes, gewassen
  • bosje daslookbloemknoppen, gewassen
  • versgemalen peper

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Meng de bloem en het zout in een kom.
  2. Snijd de boter in blokjes en mix met twee messen door de bloem.
  3. Voeg het ei en een klein scheutje melk toe en kneed vlot tot een deeg.
  4. Leg het deeg in een kom, bedek met een bordje en laat het een half uur in de koelkast rusten.
  5. Zet een pan water op.
  6. Was de brandnetels in een volgelopen schone wasbak (met handschoenen aan).
  7. Was ook de daslook.
  8. Blancheer de brandnetels en de daslook een minuut in het kokende water.
  9. Haal de bladeren met een schuimspaan uit het water en doe ze in een vergiet.
  10. Duw er zo veel mogelijk vocht uit.
  11. Snijd ze vervolgens grof.
  12. Smelt een klont boter in een pan en fruit de uiringen en de knoflook op een laag vuur.
  13. Rol ondertussen het deeg uit en bekleed er een ingevette lage quichevorm van 28 centimeter doorsnee mee.
  14. Bedek het deeg met een vel (verkreukeld) bakpapier en vul de vorm daarna met blindbakvulling (bijvoorbeeld droge erwten of bonen).
  15. Bak de bodem acht minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  16. Laat iets afkoelen en verwijder het bakpapier met de blindbakvulling.
  17. Klop de melk, de room, de eieren en het grootste deel van de kaas door elkaar.
  18. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  19. Verdeel de gefruite uien, de knoflook, de brandnetels en de daslook over de quichebodem.
  20. Giet het roommengsel erover en bestrooi met de overgebleven kaas.
  21. Bak de taart in dertig tot veertig minuten goudbruin.

Tekst en fotografie: Anna Rubingh