Groninger mosterdsoep met sinaasappel

Groninger mosterdsoep met sinaasappel

Christian: “De toevoeging van de sinaasappelrasp geeft deze traditionele soep net even een andere, frisse smaak.”

Dit heb je nodig:

Ingrediƫnten

  • 1 perssinaasappel
  • 50 g boter
  • 60 g bloem
  • 1 l bouillon
  • 150 g reepjes rookspek
  • 4 el grove Groninger mosterd
  • zout en peper
  • 125 ml slagroom
  • 3 lente-uitjes, in dunne reepjes gesneden

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Schrob de sinaasappel goed schoon; gebruik bij voorkeur een onbespoten sinaasappel.
  2. Rasp de sinaasappel; let op dat u niet te veel van de witte schil mee raspt, dat is bitter.
  3. Smelt de boter in een gietijzeren pan (Dutch oven) op een laag vuur.
  4. Voeg al roerend de bloem toe tot alle boter is opgenomen.
  5. Laat het mengsel een paar minuten garen terwijl u blijft roeren om te voorkomen dat het verbrandt.
  6. Voeg de sinaasappelrasp toe.
  7. Schenk al roerend de bouillon erbij.
  8. Laat het geheel een minuut of tien zachtjes doorkoken.
  9. Bak ondertussen de spekreepjes uit tot ze krokant zijn.
  10. Roer de mosterd door de soep en breng op smaak met peper en zout.
  11. Serveer de soep met een scheutje slagroom, de spekreepjes en de lente-ui.
     

Landleven special Streekgerechten

Ooit van eierballen, drabbelkoeken en vlammenkouk gehoord? Of misschien ken je wel slemp, jan-in-de-zak of nonnevotten? Het zijn allemaal traditionele Nederlandse streekgerechten. Wij verzamelden de beste recepten van vroeger, uit alle windstreken van Nederland.
Voor maar € 7,95.