Een moestuin beginnen

Een moestuin beginnen

Een moestuin beginnen kan een hele mooie aanvulling zijn voor jouw erf, maar hoe begin je eigenlijk zo’n tuin met heerlijke zelfgekweekte groenten en fruit? In dit artikel delen wij tips en informatie over de moestuin, zodat je straks zelf aan de slag kan. Meer tips over de moestuin vind je in Landleven editie mei.

Beginnen met moestuin

Om een moestuin te beginnen hoef je niet direct groot te starten. Begin klein en start bijvoorbeeld met moestuin potten of bakken waar je de zaadjes in kan doen. Maak bijvoorbeeld zelf met ons stappenplan deze mooie moestuinbakken.

Bedenk goed op welke plek in de tuin je je moestuin wil beginnen. Het is belangrijk dat je moestuintje een plek heeft waar de zon ongeveer zes uur per dag schijnt. Wanneer je dit aantal zonuren niet kan halen op je erf is dat niet erg, maar je kan dan beter zaden aanschaffen die van de schaduw houden.

Vorst in de grond

Je kan het beste starten met het aanleggen van je moestuin in het voorjaar. Maak om te beginnen eerst een moestuinplan: waar wil je welke zaadjes hebben? Vervolgens moet je rekening houden met vorst in de grond. De officiële start van het moestuinseizoen is na de IJsheiligen, op 15 mei. We leven daarbij wel in Nederland, dus het is noodzakelijk om te checken of de grond wel echt vorstvrij blijft.

Veel moestuiniers zijn al maanden bezig met zaaien en het houden van zaaiingen binnen in huis. Maar als je in mei begint kun je ook prima een moestuinseizoen beleven. Pompoen en courgette kun je bijvoorbeeld nu buiten zaaien. Ze kunnen iets later vrucht geven, maar toch nog steeds een prima oogst leveren. Dit geldt ook voor andere gewassen zoals sla, andijvie, broccoli, bieten, wortels, snijbiet mais en verschillende soorten bonen. Komkommer en meloen kan je beter onder glas zaaien.

Het kan best lastig zijn om te onthouden wanneer je welk zaadje moet planten wanneer je wil beginnen met een moestuin. Met de Landleven-teeltkalender zie je in een opslag wanneer je welk gewas kan zaaien. De teeltkalender vind je hier.

Grond klaarmaken

Voordat je begint met zaaien moet je de grond klaarmaken. Verwijder gras en onkruid. Een week voor het zaaien meng je wat moestuinmest door de grond, afhankelijk van het gewas wat je gepland hebt. Gewassen zoals kool hebben meer nodig en soms zelfs een tweede mestbeurt later in het jaar. Bonen hebben daarentegen helemaal geen mestgift nodig.

Om de gewassen goed te laten groeien is, naast een goede bodem met voeding, water geven erg belangrijk. Het fijnste is als dat door een regenbui gebeurt, maar als het droog is moet je zelf extra water geven. Voor het gewas is het beter als je in de ochtend water sproeit, aangezien dan het verschil tussen de buiten- en bodemtemperatuur het kleinst is. Hierbij nog de volgende tips: 

  • Kijk uit voor te warm water uit een tuinslang; dit kan de planten verbranden. 
  • Kasgewassen hebben, bij ’s ochtends water geven, de kans om goed op te drogen en droog de nacht in te gaan. 
  • Wanneer mogelijk, geef water uit de regenton of laat het grondwater eerst opwarmen in grote emmers.
  • Kwetsbare gewassen moeten water bij de voet van de plant krijgen, om schimmelvorming te voorkomen.

drie moestuinbakken tegenover een lange moestuinbak

Traditionele moestuin

Een traditionele moestuin kan wat rommelig ogen. Monique Nickolson uit Garrelsweer bedacht daar wat op, zodat haar moestuin vooral mooi zou worden. Zo kweekt ze haar groenten in verhoogde bedden en maakt ze van tevoren een plattegrond van het aantal bakken verdeeld over de beschikbare ruimte.

Klik hier voor het artikel

Recepten uit de moestuin

borrelplank uit de moestuin

Borrelplank uit de moestuin

Maak deze heerlijke borrelplank uit eigen tuin. Heel makkelijk en simpel, want hiervoor heb je maar een paar ingrediënten nodig.

Klik hier voor het recept

Franse macarons

Franse macarons zijn kleine, luxe koekjes van Franse oorsprong en je kan ze zelf maken met ingrediënten uit de moestuin! Hoe? Dat lees je hier.

Klik hier voor het recept

roze macarons op een wit plateau

zomerstamppot

Vers uit de moestuin: zomerstamppot

Meestal eten we stamppotten in de winter, maar je kan een uitzondering maken met deze zomerse stamppot!

Klik hier voor het recept


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.