Maak mooie moestuinbakken
Maak zelf deze mooie moestuinbakken met ons stappenplan. Tuinieren in een vierkantemetertuin is populair en ze zijn overal te koop. Maar deze Landleven groentebedden zijn net iets dieper en bovendien een mooie aanwinst in je tuin. Maak ze zelf en geniet van een rijke oogst dit jaar.
Voor de bakken kun je vurenhout gebruiken, maar schilder of beits dat wel om het weerbestendig te maken. Hardhout is duurder maar hoef je niet te behandelen. Download hier de werktekening van de moestuinbakken.
Dit heb je nodig:
A 4x onderplank frame: 100 x 20 x 2,8 cm
B 4x bovenkant frame met boogjes: 100 x 20 x 2,8 cm
C 4x staander: 9,5 x 9,5 x 42 cm
D 8x bevestigingslatjes: 4 x 4 x 32 cm
E 4x plaatjes op staanders: 8,5 x 8,5 x 2 cm
F 4x sierbol doorsnede 7 cm
Er zijn ook sierbollen verkrijgbaar inclusief bevestigingsplaatje (E+F).
Voor moestuinbakken van 2 x 1 meter zijn alle afmetingen gelijk aan hierboven maar zijn de maten van de onderplank van het frame (A): (2x) 100 x 20 x 2,8 centimeter plus (2x) 200 x 20 x 2,8 centimeter. De bovenplanken van het frame (B) meten eveneens (2x) 100 x 20 x 2,8 centimeter plus (2x) 200 x 20 x 2,8 centimeter, met uitgezaagde boogjes. Zaag zes boogjes per lange zijde.
Verder nodig:
- houtschroeven 20 stuks 5 x 80 mm,
- houtschroeven 20 stuks 5 x 50 mm
- houtlijm
- decoupeerzaag
- accuboormachine
Zo ga je te werk:
- Zaag alle onderdelen op maat. De bovenste planken versier je met een sierrand met boogjes. Meet en teken deze boogjes eerst uit, voor je ze met een decoupeerzaag uit het hout zaagt.
- Stel de vier hoekstaanders samen uit deel C, E en F. Wanneer je een sierbol inclusief bevestigingsplaatje hebt, schroef je hem vast. Bij losse onderdelen schroef je het plaatje vast en je lijmt de bol hier vervolgens op. Laat goed drogen.
- Schroef bevestigingslatjes (D) op uiteinden van de onderplanken van het frame (A). Pas de bovenkanten van het frame (B) op de onderplanken en bevestig ze met schroeven in de bevestigingslatjes (D) stevig aan elkaar. Boor de gaten wel voor, om scheuren in het hout te voorkomen.
- Schroef bevestigingslatjes (D) vast aan de hoekstaanders en zet hiermee de complete groentebedden in elkaar.
- Met worteldoek maak je van het frame een bak. Leg het doek op de grond, vouw het in de hoeken netjes weg en leg het doek mooi tegen de kanten aan. Met een tacker maak je het doek vast aan de zijkanten. Blijf hierbij wel een paar centimeter onder de rand, zodat je het doek niet ziet als de bakken gevuld zijn. Je vult de groentebedden met tuinaarde en dekt deze af met een laagje van een centimeter zaai- of stekgrond, zodat de zaden goed kunnen ontkiemen.
- Wanneer je de groentebedden klaar hebt, geef je ze een zonnige plek in de tuin. Zorg dat er minimaal zes uur per dag zon op deze plaats is. Beschutting van een muur of schutting zullen de groentes ook waarderen.
Voordelen moestuinbakken
Een belangrijk voordeel van een moestuinbak is dat uje niet afhankelijk bent van de grondsoort in eigen tuin. Zo wordt het bijvoorbeeld veel minder zwaar om een moestuin te hebben op kleigrond. Bovendien werk je iets op hoogte.
Daarnaast heb je in de bakken veel minder last van onkruid. Zaad en wortelonkruid trek jeeenvoudig uit de losse aarde en door de beperkte diepte van de bakken is wortelonkruid vaak in zijn geheel uit de bak te halen. Zorg er hierbij natuurlijk wel voor dat de gebruikte tuinaarde onkruidvrij is, zodat je met een schone lei kunt beginnen.