Vers uit de moestuin: zomerstamppot
Stamppotten zijn winterkost bij uitstek, maar dit zomerse stamppotje is ook bij hogere temperaturen erg lekker. De groentes komen rechtstreeks uit de moestuin – verser kan niet!
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 min.
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
- 600 g kruimige aardappels
- 1 kropsla
- 3 tomaten of een handjevol cherrytomaatjes
- 1 komkommer
- handjevol platte peterselie
- klont(je) roomboter
- flinke scheut volle melk, liefst warm
- evt. 3 el crème fraîche
- zout en peper naar smaak
Zo ga je te werk:
- Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in ruim water gaar.
- Maak ondertussen de groentes schoon. Haal de blaadjes van de kropsla los, was en droog ze goed en snijd de blaadjes in grove reepjes.
- Was de tomaten, komkommer en peterselie. Snijd de tomaten en komkommer in blokjes. De peterselie mag fijngesneden worden.
- Giet de aardappels af wanneer ze gaar zijn. Laat ze even uitdampen en maak er dan puree van met een pureestamper.
- Voeg een klontje roomboter, een flinke scheut melk en eventueel drie eetlepels crème fraîche toe en roer dit door de aardappelpuree.
- Voeg de groentes toe, roer goed en warm ze even mee (net zoals je zou doen met andijviestamppot).
- Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Je kunt de stamppot zo eten, maar een hardgekookt ei per persoon is er erg lekker bij. Ook lekker met stukjes gerookte of gestoomde makreel of uitgebakken gerookte spekreepjes. Of met feta en gegrilde rode paprika. Wie wil, kan ook jus toevoegen.
Ontdek meer heerlijke recepten in de nieuwe editie van Landleven.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.