Daslooksoep
Daslook is een voorjaarsplantje met mooie witte bloemetjes, een uiachtige geur en een lichte knoflooksmaak. Zowel met de bloemen als het blad kun je heerlijke gerechten maken. Probeer het maar eens!
Daslook
Daslook
Maak deze soep extra speciaal door een gepocheerd of gekookt ei toe te voegen.
Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten
- flink vergiet vol brandneteltopjes
- flink vergiet vol daslookbladeren
- 1 l groente- of kippenbouillon
- 4 eieren
Tip
Met 150 gram brandneteltopjes heb je ongeveer een vergiet vol. Pluk met handschoenen aan alleen de kroontjes uit de brandnetels, de bovenste vier blaadjes. Je kunt ook alleen brandnetels gebruiken of alles vervangen door spinazie.
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Was de brandnetels en de daslook; houd van de daslook een paar blaadjes achter ter garnering.
- Kook de bladeren een paar minuten in een pan met een klein laagje water.
- Giet af (bewaar het kookvocht) en leg de bladeren direct in een kom ijskoud water; zo blijven ze mooi groen.
- Verwarm de bouillon met het kookvocht.
- Voeg de groentes toe aan de bouillon en mix met een staafmixer tot een gladde soep.
- Breng op smaak met zout en peper en laat nog eventjes doorkoken.
- Kook of pocheer ondertussen de eieren.
- Snijd de achtergehouden daslook in dunne repen.
- Schep de soep in vier borden.
- Leg in het midden van elk bord een ei en strooi er wat fijngesneden daslookblad over.
Tekst en fotografie: Anna Rubingh
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.