Janny’s ananas-kokos-plaatkoek

Janny’s ananas-kokos-plaatkoek

Al haar hele leven is oma Janny te vinden in de keuken. De overheerlijke boterkoek, appeltaart en kokosmakaronen zijn een begrip binnen de familie. In haar verzamel kookboek kwam laatst het recept: ananas-kokos-plaatkoek voorbij. Een heerlijk fris recept, dat rond het voorjaar verrukkelijk is voor bij de koffie of thee. Waarom dit recept zo heerlijk fris is? Dat komt door de sinaasappel die er doorheen zit. Dit recept is er eentje om niet in het verzamel kookboek verstopt te houden, maar om te delen!

Dit heb je nodig

  • 100 g zachte boter
  • 2 eieren + 1 eierdooier
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 50 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 sinaasappel
  • 200 g geraspte kokos
  • 1 el rum naar keuze, Janny koos voor kokos
  • 6 schijven verse ananas

Zo ga je te werk

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 160 graden).
  • Klop de boter, eieren en de basterdsuiker tot een romig mengsel.
  • Zeef het bakmeel en roer het door het botermengsel.
  • Rasp een halve sinaasappel.
  • Roer de kokos, rum en de sinaasappelrasp door het beslag.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier en verdeel het beslag erover.
  • Bestrijk het beslag met een losgeklopte eierdooier.
  • Verdeel de ananas over het beslag end ruk ze er een beetje in.
  • Bak de kokoskoek midden in de oven in ca. 45 minuten gaar.

Laat de koek geheel afkoelen of tot lauwwarm.
Serveer-tip: ook lekker met een toef crème fraîche


Geerte Vierwind

Met beide handen grijpt Geerte alles aan wat op haar pad komt, niks is voor haar te gek. Haar creativiteit, brede interesse en liefde voor mooie beelden komen goed van pas tijdens haar stage online redactie bij Landleven. Overigens is deze Didamse blondine niet bang haar handen vies te maken! Voor een smakelijk recept, klusje of creatief werk stroopt ze haar mouwen graag op. Verder is ze een verzamelaar. Ze is namelijk verzamelaar van mooie momenten en inspirerende mensen.