Een Lanz Bulldog trekker

Lanz Bulldog met filmpje

The Degen ploegt of schoffelt nog graag een paar bunder met zijn Lanz Bulldog trekker uit 1959. Werken met zijn trekker is voor de voormalig loonwerker als het aantrekken van een oude jas; ze zijn op elkaar ingesleten. Hier leest u wat meer en ziet u een filmpje over deze klassieke tractor. 

"Ik heb bewust gekozen voor Lanz, waarom weet ik niet, dat zat hier", wijst The naar zijn hoofd. Lanz was een befaamd merk.

Over de Lanz Bulldog
De Lanz Bulldog D3606 heeft een semidieselmotor van 36 pk. Semidiesel wil zeggen: starten op benzine en vervolgens werken op diesel. De cilinder van deze motor heeft een boring van 150 millimeter en een slag van 210 millimeter. De trekker heeft zes versnellingen voorwaarts en twee achterwaarts. Hij werd standaard geleverd op luchtbanden.

Voor 1950 was de enige manier van starten met behulp van een gloeikop en door handmatig aan te slingeren. In 1950 kwam de elektrische startmotor, alhoewel de gloeikop nog tot twee jaar daarna in gebruik bleef. In 1952 kreeg de D3606 een cilinderkop die 'modern' starten met een bougie mogelijk maakte. In 1955 hield de productie van eencilinder Lanz Bulldogs op.

Bekijk hier een filmpje van een Lanz Bulddog die in de hoogste versnelling een bult op rijdt.

De reportage met The Degen vindt u in Landleven 2 van 2015.