Loes Botman met een zelf getekende zwaan

Loes Botman tekent dieren

Loes Botman is diep ontroerd door het feit dat er dieren zijn. Het inspireert haar om zwanen, koeien of het hondje van haar broer te tekenen in pastelkrijt. Met evenveel verwondering kijkt de Haagse kunstenares naar de schoonheid van de bloemen om haar heen. Ze vindt het belangrijk dat ‘wie jij als uniek mens bent, dat je dat in je werk legt’.

In 1994, na het afstuderen aan de academie voor beeldende kunst, kwam de fascinatie om dieren te gaan tekenen toen Loes Botman met haar eerstgeborene in de kinderboerderij was. "Ik vind het zo mooi dat er dieren zijn, voor mij is het geen vanzelfsprekendheid. Met mensen heb je meer interactie, mensen laten je spiegelen en je kunt misschien meer van ze leren dan van dieren. Ze hebben een 'ik': ik wil, ik creëer, ik ben. Dieren niet. Daarom zeg ik: dieren 'zijn', niet meer en niet minder. Maar dat ze er ZIJN, met grote hoofdletters, ontroert mij diep. Als het een beetje stil is denk ik weleens, altijd en overal om mij heen kloppen hartjes. Bij dat idee val je gewoon stil. Het maakt je heel klein."

Lees de hele reportage over Loes Botman in Landleven 1, januari/februari 2016.

Exposities Loes Botman

Loes Botman exposeert regelmatig, geeft workshops en werkt in opdracht. Met haar werk zijn erg leuke dierenboeken, kunstdrukken en prentbriefkaarten gemaakt. Op www.loesbotman.nl is meer informatie te vinden. In galerie De Kuiperij in Veenklooster is van 12 maart tot en met 30 april een grote expositie van Loes' werk. Zie www.galeriedekuiperij.nl.