Wanneer zijn je appels plukrijp?

Wanneer zijn je appels plukrijp?

Het is zo'n heerlijk beeld: een appel van de boom plukken en er meteen je tanden erin zetten. Maar de smaak van vers geplukte appels laat vaak veel te wensen over. Landleven legt uit wanneer je kunt plukken en hoe lang je wacht tot je je eerste appeltjes weg hapt.

Appels zijn plukrijp wanneer de pitten rijp zijn. Appels zijn plukrijp wanneer de pitten rijp zijn.

Appels juist bewaren na pluk

Met voldoende zon en geteeld in het juiste klimaat, zijn de meeste fruitsoorten prima direct van de struik of boom te eten. Vaak is het zelfs het lekkerst om pas vlak voor gebruik te oogsten, zodat de vruchten zo lang mogelijk de tijd hebben gehad om een volle, zoete smaak te ontwikkelen.

Bij appels werkt het net even anders. Appels zijn plukrijp wanneer de pitten rijp zijn, maar pas eetrijp als ook het vruchtvlees op smaak is gekomen. Het spreekwoord 'een appeltje voor de dorst' geeft al aan dat dit fruit langer bewaard kan worden en in veel gevallen is dit zelfs aan te bevelen. Vers geplukt zijn appels vaak nog te hard en te zuur.
 
 

Wanneer is een appel plukrijp?

  • Als er gave valappels onder de boom liggen waar niets aan mankeert, zijn de vruchten meestal plukrijp.
  • De kleur verandert. Groene appels worden geler, veel rassen krijgen rode blossen. Bij alle rassen wordt de kleur intenser.
  • Een plukrijpe appel laat makkelijk los.
  • Bij rijpe vruchten is de pit bruin tot bruinzwart.
  • Eetrijpe, plukbare appels beginnen te geuren.

Lijsten om pluktijd te bepalen

Als je het ras van je boom weet, kun je deze lijsten gebruiken om de globale pluktijd te bepalen:

Kies het beste eetmoment

Na de pluk volgt een nieuwe uitdaging: het beste eetmoment kiezen. Veel appels zijn bij het plukken nog helemaal niet goed op smaak. Ook hier kun je bij bekende rassen tabellen raadplegen. Maar om voor je eigen boom de beste bewaartijd te bepalen, is proeven het devies.

Bij zomerappels zit beperkte tijd tussen pluk- en eetrijp en je kunt ze vaak al na een weekje eten. Bij herfstappels loopt dit al snel op tot een maand en veel winterrassen, de specifieke bewaarrassen, doen er enkele maanden over om op smaak te komen.

Bij rassen die langer de tijd nodig hebben om op smaak te komen, kun je een aantal van de mooiste vruchten bij de pluk overslaan. Wanneer je deze zo laat mogelijk plukt, zijn ze aanzienlijk sneller eetrijp. Je kunt ze dan ook minder lang bewaren, maar vruchten die aan de boom optimaal rijp zijn geworden, zijn wel het lekkerst.
 

Kies het beste eetmoment van je appels Vruchten die aan de boom optimaal rijp zijn geworden, zijn het lekkerst.

Blijf experimenteren

Een aantal rassen komt echter pas goed op smaak na een langdurige koele bewaring. Blijf daarom experimenteren. Zet een paar doosjes koel weg, een doos wat warmer, en een schaal op kamertemperatuur.

Appels die ineens in een warm vertrek worden gelegd, rijpen vaak sneller. Ook hierbij is het uitproberen: het resultaat verschilt van ras tot ras.

Appelinspiratie

Appelroosjestaart

Appelroosjestaart

Als je de appels hebt geoogst, kan je er alle kanten mee op. We zetten wat mogelijkheden voor je op een rij. Deze lieflijke appelroosjestaart tovert gegarandeerd een glimlach op het gezicht van de proevers. In het filmpje laten we je zien hoe je de taart maakt.

NAAR HET RECEPT
Appelthee van appels uit eigen tuin

Appelthee van appels uit eigen tuin

Bezig met die lekkere appeltaart? Gooi de appelschillen dan niet weg. Daar is overheerlijke thee van te trekken. Bij het ontbijt, tussen de middag of na het avondeten: thee kan altijd. Met appels van je eigen erf kun je heerlijke thee maken.

NAAR HET RECEPT
Handige bewaarkast

Handige bewaarkast voor appels

Maak voor je verse appeloogst deze handige bewaarkast om fruit droog en vrij liggend in te kunnen bewaren. Door het open ontwerp verklein je de kans op bederf en kun je je oogst handig sorteren. Ook prima te gebruiken voor uien, wortelen en aardappels.

ZELF MAKEN
Ventkar voor appelverkoop

Ventkar voor appelverkoop

Handig voor de verkoop van je eigen producten is deze eenvoudig zelf te maken ventkar. In dit artikel vind je de werktekening en - beschrijving om te downloaden. Zin in meer Landleven-klusprojecten? Neem eens een kijkje in onze Doe-het-zelfspecial.

LEES MEER
Choco-karamelappels

Choco-karamelappels

Verander een doodgewoon, simpel appeltje in een bijzonder smakelijke traktatie, die er ook nog eens mooi uitziet. Echt iets voor zoetekauwen!

NAAR HET RECEPT
Appelsabayon

Appelsabayon

Verras eters met appelsabayon, een bijzonder nagerecht. Schenk de sabayon in mooie glazen en serveer met gedroogde appelschijfjes als garnering. 

NAAR HET RECEPT
Meer leuke tips voor tuin en erf?

De Landleven almanak is de beste raadgever voor tuinder, moestuinder, dierenhouder, natuurliefhebber en eigenlijk iedereen die van het landleven houdt!

Bestel hier