Een Maraîchine-koe

Maraîchine-koeien tegen vogelkers

“Dit is het grijze gebied dat we nastreven”, zegt Mark van Sluijs, kijkend vanaf een duintop naar het schaars begroeide landschap dat voor hem ligt. Een paar jaar geleden zagen de duinen nog groen van de Amerikaans vogelkers. Tot de bewoners van Nieuw-Haamstede de handen ineen sloegen en een kudde Maraîchine-koeien loslieten om de groene woekeraar te bestrijden.

Moeraskoeien

Marais is Frans voor moeras. Maraîchine-koeien zijn dus moeraskoeien. Dat slaat op de moerassen van de Franse Vendée, waar in de zeventiende eeuw Nederlanders bezig waren met de drooglegging. Zij namen sterke runderen mee vanuit Nederland om te werken in de drooglegging en om voor vlees en melk te zorgen. Koeien ook met brede klauwen en korte poten om op de drassige grond te kunnen overleven. Toen het werk klaar was bleven de koeien achter bij de Franse boeren en ontstond het ras Maraîchine, in feite dus een ras met Nederlandse voorouders. Voor contact en informatie: www.kopvanschouwen.com 

Man voert blad aan Maraichine koe.
Man voert blad aan Maraichine koe.
Man voert blad aan Maraichine koe. Maraichine koeien in een duinlandschap.
Landleven special Jong Leven

De Landleven special Jong Leven staat bol van tips en weetjes, ideeën voor handige hulpmiddelen en informatie over broeden, opfokken, en de zorg rondom jonge dieren. Afkomstig van experts in de praktijk: fokkers, dierenartsen en zeer toegewijde eigenaren. 
Prijs: € 8,95

Bestel hier
Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.