Vijf zijdehoenen op een boomstronk

Zijdehoen: tien tips voor het houden en verzorgen

“Ze zijn lief, ze zijn snoezig en leuker dan een konijn”, zegt Marcel Brandsen over het zijdehoen. Tien tips voor het houden en verzorgen van dit pluizige pluimvee.

  1. Houd de dieren uit de buurt van vijvers en grote emmers water. Wanneer een Zijdehoen in het water belandt, zuigt de donsvacht zich vol als een spons en verdrinkt het diertje.
  2. Houd bij kloeken met kuikens een oogje in het zeil: er bestaat een kleine kans dat een kuikentje verstrikt raakt in het haarachtige pluis van de kloek en zich zo onbedoeld verhangt.
  3. Los laten lopen is prima, maar beter is het om Zijdehoenders onder een afdak te houden. Een Zijdehoen in de regen ziet eruit als een verzopen katje.
  4. Koude is geen probleem, integendeel: bij winterse kou voelen ze zich kiplekker.
  5. Het aanbrengen van een stok is zinloos: Zijdehoenders zitten ’s nachts op de grond tegen elkaar aan.
  6. Een 80 centimeter hoog hekje is voldoende om grote Zijdehoenders achter te houden.
  7. Zijdehoenkrielen zijn zo groot als een duif en kunnen, in tegenstelling tot hun grote rasgenoten, aardig vliegen.
  8. Marcel leerde dat loslopende Zijdehoenders en Jack Russell terriërs niet samengaan. De rustige pluizenbollen zijn een te leuke uitdaging voor zulke hondjes en daardoor hun leven niet zeker.
  9. Een kip heeft over het algemeen genoeg aan doorlopend legmeelkorrel en een handje gemengd graan. Marcel ontdekte dat zijn kippen beter kruimels eten dan korrels. Hij voert Foktoomkrix en Legkrix van het merk Hedric.
  10. Een Zijdehoen heeft een extra, vijfde teen. Een van de belangrijkste selectiecriteria voor fokdieren is dat de tenen los van elkaar staan. Selectie hierop komt het dierenwelzijn ten goede.

Landleven special Kippen

Wist je dat kippen de meest populaire erfdieren zijn? In deze special vind je alles wat je zou moeten weten als je kippen hebt of overweegt om ze aan te schaffen! Leer alles over gezondheid en veiligheid en maak een bijzonder kippenhok van een van de werkbeschrijvingen. 
Prijs: €7,95.