Zo ga je te werk:
Giet de geweekte vruchten af. Haal het deegmengsel uit de rijskast en voeg de roggebloem toe. Roer vijf minuten door in de keukenmachine (met haak). Voeg de overige ingrediënten toe, plus eventueel wat extra lauwwarm water (maximaal 100 milliliter), en meng alles heel goed door. Het is nu een plakkerige, taaie brij, maar dat hoort zo. Verdeel dit mengsel over vier bakvormen (11 bij 15 centimeter, inhoud 1 liter) en zet deze in de rijskast voor twee tot vier uur tot het deeg verdubbeld is. Verwarm de oven voor op 200 graden. Strooi met een fijn theezeefje wat roggebloem over de broodjes en bak ze twintig minuten op 200 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 180 graden en bak nog 35 tot 40 minuten. Haal de broodjes meteen uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen.
Tips van Barbara
- Omdat de stad niet naast de deur is, bestel ik 25 kilo biologisch roggemeel bij de Zuidmolen. Ik maal zelf de korrels tot meel per bakbeurt. De graankorrels blijven veel langer vers en ik heb altijd versgemalen meel.
- Voor 200 gram roggedesem meng ik 50 gram starterdesem met 100 gram roggemeel en 100 milliliter water. Dit zet ik ook een nacht in de rijskast. Ik gebruik 200 gram voor het brood en de overige 50 gram bewaar ik voor de volgende keer.
- Mijn recept voor de Stoere Bink, het basisbrood waar deze Luxe Bink op gebaseerd is, vind je hier.