Luxe binkjes

Luxe binkjes

Het brood van Barbara van den Boezem uit Rohel maakte grote indruk op de jury van de Broodbakwedstrijd tijdens Landleven Winter: het was een stoer brood met een mooie verdeling van vruchten en heel verrassend van smaak door de specerijen. Haar brood was daarnaast gebakken van roggemeel in plaats van de gebruikelijke tarwebloem. Barbara: “Ik kan niet goed tegen tarweproducten en ben daarom gaan experimenteren met rogge. Rogge en gist gaan niet goed samen, zo kwam ik uit op desembroden. Wij wonen op het platteland en het bleek dat ik niet de enige ben die dit brood graag eet. Zo ontstond de appgroep ‘Bar’s bakkerij’ waar ik mijn broodjes aanbied aan buurtgenoten. Ik ben blij met wat afzet en zij zijn blij dat ze voor een roggebroodje niet helemaal naar de stad hoeven!”

Dit heb je nodig:

deel 1
360 g roggemeel
200 g roggedesem (zie tips)
50 g honing of rietsuiker
Meng deze ingrediënten in een grote kom, roer goed door en zet een nacht (of minimaal zes uur) in een rijskast op circa 23 graden.
 
200 g gedroogde vijgen, in stukjes
200 g gedroogde abrikozen, in stukjes
100 g rozijnen
Meng de gedroogde vruchten in een kom met wat water en zet weg.
 
deel 2
400 g roggebloem
15 g zout
100 g hazelnoot
100 g amandelen
de geweekte vruchten
1 el Chinees vijfkruidenpoeder
½ el anijszaadjes
 

Zo ga je te werk:

Giet de geweekte vruchten af. Haal het deegmengsel uit de rijskast en voeg de roggebloem toe. Roer vijf minuten door in de keukenmachine (met haak). Voeg de overige ingrediënten toe, plus eventueel wat extra lauwwarm water (maximaal 100 milliliter), en meng alles heel goed door. Het is nu een plakkerige, taaie brij, maar dat hoort zo. Verdeel dit mengsel over vier bakvormen (11 bij 15 centimeter, inhoud 1 liter) en zet deze in de rijskast voor twee tot vier uur tot het deeg verdubbeld is. Verwarm de oven voor op 200 graden. Strooi met een fijn theezeefje wat roggebloem over de broodjes en bak ze twintig minuten op 200 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 180 graden en bak nog 35 tot 40 minuten. Haal de broodjes meteen uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen.

Tips van Barbara
- Omdat de stad niet naast de deur is, bestel ik 25 kilo biologisch roggemeel bij de Zuidmolen. Ik maal zelf de korrels tot meel per bakbeurt. De graankorrels blijven veel langer vers en ik heb altijd versgemalen meel.
- Voor 200 gram roggedesem meng ik 50 gram starterdesem met 100 gram roggemeel en 100 milliliter water. Dit zet ik ook een nacht in de rijskast. Ik gebruik 200 gram voor het brood en de overige 50 gram bewaar ik voor de volgende keer.
- Mijn recept voor de Stoere Bink, het basisbrood waar deze Luxe Bink op gebaseerd is, vind je hier.
 

Dit jaar meedoen aan de Broodbakwedstrijd?

Lees meer
Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.