Stoere bink

Stoere bink

Het brood van Barbara van den Boezem uit Rohel maakte grote indruk op de jury. Haar brood was gebakken van roggemeel in plaats van de gebruikelijke tarwebloem. Barbara: “Ik kan niet goed tegen tarweproducten en ben daarom gaan experimenteren met rogge. Rogge en gist gaan niet goed samen, zo kwam ik uit op desembroden. Wij wonen op het platteland en het bleek dat ik niet de enige ben die dit brood graag eet. Zo ontstond de appgroep ‘Bar’s bakkerij’ waar ik mijn broodjes aanbied aan buurtgenoten. Ik ben blij met wat afzet en zij zijn blij dat ze voor een roggebroodje niet helemaal naar de stad hoeven!”

Dit heb je nodig:

deel 1
225 g roggemeel
190 g roggedesem (zie tips)
375 ml lauwwarm water
Meng deze ingrediënten in een grote kom, roer goed door en zet een nacht (of minimaal zes uur) in
een rijskast op 24 graden.

deel 2
785 g roggemeel
700 ml lauwwarm water

deel 3
18 g zout
50 g lijnzaad
75 g zonnebloemzaden
75 g pompoenpitten

Zo ga je te werk:

  • Voeg eerst deel 1 en 2 samen en meng voor vijf minuten goed.
  • Voeg daarna deel 3 toe en meng weer vijf minuten goed.
  • Verdeel de ‘brij’ over drie kleinebroodbakvormen (11×15 cm, inhoud 1 liter).
    In de rijskast plaatsen op 24 graden en 2 á 3 uur laten rijzen tot het bijna aan de rand is.
  • Vlak voor u het brood in de oven doet, het insnijden met een scherp, nat mesje.
  • Zet in een voorverwarmde oven op 220 graden.
  • Zet de oventemperatuur lager naar 190 graden en leg een ijsklont op de bodem van de oven (dit geeft stoom).
  • Bak 65 minuten in de oven.
  • Stort het brood meteen uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Tips van Barbara
– Omdat de stad niet naast de deur is, bestel ik 25 kilo biologisch roggemeel bij de Zuidmolen. Ik maal zelf de korrels tot meel per bakbeurt. De graankorrels blijven veel langer vers en ik heb altijd versgemalen meel.
– Voor 200 gram roggedesem meng ik 50 gram starterdesem met 100 gram roggemeel en 100 milliliter water. Dit zet ik ook een nacht in de rijskast. Ik gebruik 200 gram voor het brood en de overige 50 gram bewaar ik voor de volgende keer.