Zelfgemaakte kruidenmix met ingrediënten uit eigen tuin

Kruidenmix uit eigen tuin

Lieke Lobregt woont samen met haar man Sander en twee jonge kinderen op een boerderijtje bij het Brabantse Asten. Samen proberen ze zoveel mogelijk te leven van eigen erf; groentes uit de moestuin, vlees van eigen dieren en eieren van de kippen. Lieke deelt een van haar favoriete recepten.

Voorraad

Lieke: “Deze kruidenmix maak ik meerdere keren per jaar, dan heb ik genoeg potjes op voorraad om weer een tijdje vooruit te kunnen. Het is ideaal om gedroogde kruiden in de la te hebben staan, dan hoef ik niet elke keer voor één takje de tuin in te lopen.”

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

50 g verse kruiden bv:

 • tijm
 • rozemarijn
 • salie
 • oregano
 • 50 g zout

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

 1. Knip de kruiden af in de tuin en ris de blaadjes van de takjes.
 2. Doe alle kruiden in het hakmolentje met het zout.
 3. Mix tot alles fijn vermengd is.
 4. Spreid de mix in een dunne laag uit op een grote ovenschaal.
 5. Dek de schaal af met een theedoek en zet het geheel op een warme plek met genoeg luchtcirculatie.
 6. De kruiden zullen aan de lucht verder drogen; schep ze elke dag even om.
 7. Als de kruiden goed droog zijn – meestal is dat na zeven dagen – schept u de kruidenmix met hulp van een trechter in schone glazen potjes.
 8. Draai de deksels erop en bewaar de kruidenmix in een donkere ruimte, bijvoorbeeld een keukenlade.
 9. Hij blijft zeker een half jaar goed.
 10. Wilt u de mix zonder zout maken? Dat kan! Dan wordt de droogtijd wel langer. Het zout onttrekt namelijk vocht aan de kruiden. Zonder zout moeten de kruiden algauw tien dagen drogen.

Landleven special Moestuin

Meer over over ecologische oplossingen als mulchen en swales, hoe je het seizoen vervroegt en de zonnewarmte optimaal in je moestuin vangt lees je in onze nieuwe special Moestuin. Een bewaarnummer met bruikbare tips voor het zelf verbouwen van groente ... Maar vooral lees je hoe je er, als het dan tijd is om te oogsten, de lekkerste gerechten van maakt. Want een mooie oogst eet je gewoon lekker op!
Prijs: €7,95.