Gehaktballetjes met ratatouille uit de römertopf

Gehaktballetjes met ratatouille uit de römertopf

De römertopf was jaren terug ontzettend populair, misschien heb je er nog wel eentje in de kelder staan. Gehaktballetjes lenen zich uitstekend voor bereiding in deze prachtige ovenschaal.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur en 15 min.

Het gebruik van de römertopf kent meerdere voordelen. Zo blijven de ingrediënten erg sappig en smaakvol, omdat de schaal werkt als een mini-oventje. Verbranden is daarbij onmogelijk. Let wel even op: vóór gebruik moet je de schaal in koud water zetten, zodat hij zich volzuigt. Zet de schaal nooit in een hete oven, maar laat de oven opwarmen terwijl de schaal er in staat. Plaats de hete römertopf nooit op een koude ondergrond, om temperatuurwisselingen te vermijden.
 

Dit heb je nodig:

  • 250 g half-om-halfgehakt
  • zout en peper, naar smaak
  • 1 flinke tl baharat-kruiden (Jonnie Boer)
  • 1 ei
  • 1 beschuit, verkruimeld

 

Voor de ratatouille

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 2 tomaten
  • Handjevol verse platte peterselie, fijngesneden
  • Scheut olijfolie

 

Verder

  • Römertopf (of ovenschaal)

Zo ga je te werk:

  • Zorg dat de römertopf klaar is voor gebruik: zet de aardenwerken schaal en het deksel een half uur tot een uur in koud water, zodat ze zcih volzuigen.
  • Meng het gehakt met zout en peper, de kruiden, het ei en het beschuit.
  • Kneed vlot door elkaar en rol er kleine gehaktballetjes van. Laat deze even rusten in de koelkast.
  • Maak ondertussen de groente voor de ratatouille schoon en snijd in grove stukken.
  • Meng met de peterselie en een scheut olijfolie.
  • Schep het groentemengsel in de römertopf en verdeel de gehaktballetjes erover.
  • Plaats het deksel op de schaal en zet het geheel in de oven.
  • Zet de oven nu aan op 200 graden en laat de schaal een uur in de oven staan.
  • Haal hem uit de oven en zet hem op een onderzetter (nooit op een koude ondergrond zetten; daar kan de schaal van breken!).
  • Serveer de balletjes en de groente met rijst, couscous of pasta.

Tips voor lekkere gehaktballen

  • Paneermeel kun je ook zelf maken! Gooi oud brood nooit meer weg, maar laat het drogen. Bijvoorbeeld in de uitgeschakelde oven, nadat je een taart hebt gebakken. De restwarmte is ideaal om het brood uit te drogen. Gedroogd brood is heel lang houdbaar. Met een keukenmachine maak je er heel simpel paneermeel van; grof of fijn, dat is geheel naar eigen smaak.
  • Is het gehakt een beetje aan de vette kant? Gebruik dan paneermeel of verkruimelde beschuiten om het vlees mee aan te maken. Is het gehakt juist wat te mager? Gebruik dan twee sneetjes witbrood (zonder korstjes) die je in volle melk hebt laten weken. Daar worden de gehaktballen smeuïger van.
  • Kneed het gehakt niet té lang. En laat de ballen even in koelkast rusten voordat je ze bakt. Dan houden ze hun vorm beter.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.