ovenschaal met gebakken aardappel en knolraap

Knolgratin

Knolraap, raapjes of meiknolletjes zijn glad, klein van stuk en mooi rond, en verlopen qua kleur van paars naar wit. Van binnen zijn ze wit. Maak er een heerlijke winterse gratin van.
Aantal personen: 4 -6 
Bereidingstijd: 1 uur

Dit heb je nodig:

 • 600 g vastkokende aardappels
 • 600 g knolraap
 • 600 ml slagroom
 • 3 teentjes knoflook, uit de knoflookpers
 • zout en peper
 • klontje boter

Zo ga je te werk:

 1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
 2. Was de aardappels en de knolraap indien nodig. Snijd ze in zo dun mogelijke plakjes, gebruik een mandoline als je die hebt.
 3. Giet de slagroom in een pan samen met de knoflook, zout en peper. Breng aan de kook en haal de pan daarna gelijk van het vuur.
 4. Vet een ovenschaal in met de boter. Leg ongeveer een derde van de aardappel en de knolraap in de ovenschaal, een beetje dakpansgewijs. Overgiet met een derde van het roommengsel. Ga verder met de overige aardappels, knolraap en room.
 5. Zet de schaal in de oven en bak het geheel twintig minuten. Haal de schaal uit de oven en druk alles met een lepel weer goed naar beneden. Bak de gratin daarna nog twintig minuten. Controleer of de plakjes goed gaar zijn (een mes moet er moeiteloos door gaan), bak nog wat langer indien nodig. Haal de schaal uit de oven en laat het geheel een beetje afkoelen voordat je het serveert.

Landleven schort

Keukenschort gemaakt van de Landleven theedoek met jacquard geweven Landleven motieven. 100% Katoen en wasbaar op 60 graden. Bestel voor slechts € 29,95.