Quiche met serranoham

Quiche met serranoham

Een heerlijke quiche met serranoham in bier gestoofde uien en port salut. 
Aantal personen: 8. 
Bereidingstijd: 1 uur 20 min. 

Dit heb je nodig:

  • 750 g uien
  • klont boter
  • 1 flesje Mommeriete donker bier (of een ander donker bock- of abdijbier)
  • 1 blikje croissantdeeg
  • 2 el paneermeel
  • 100 g serrano- of parmaham
  • 3 eieren
  • 250 ml kookroom
  • Peper en zout, naar smaak
  • 200 g port salut

Bereidingswijze:

  1. Maak de uien schoon, snijd ze in halve ringen en bak ze in de boter ongeveer tien minuten op een laag vuur. 
  2. Giet het flesje bier erbij en laat het geheel stoven tot het vocht verdwenen is.
  3. Bekleed een ingevette bakvorm (diameter 23-24 centimeter) met het croissantdeeg. Zorg dat de naadjes goed dichtgedrukt zitten.
  4. Strooi een laagje paneermeel over de bodem en verdeel de plakjes ham over de bodem. Verdeel ook de gestoofde uien erover.
  5. Klop de eieren los met de room en breng dit op smaak met zout en peper. 
  6. Giet het roommengsel over de uien. 
  7. Snijd de port salut in plakjes en verdeel deze over de hartige taart.
  8. Zet de quiche in een op 170 graden voorverwarmde oven en bak hem in 30 tot 35 minuten gaar. 
  9. Croissantdeeg kleurt snel donker, dus misschien moet je de laatste 10 minuten de quiche met aluminiumfolie afdekken. 

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.