Zo ga je te werk:
- Was en schil de asperges en verwijder de houtige onderkanten. Leg de asperges in een ruime pan en breng ze aan de kook. Kook ze gaar naar wens, in ongeveer een kwartier. Je kunt ze ook vijf minuten flink laten koken en daarna het vuur uitzetten. Laat de asperges dan nog tien minuten in het hete water staan.
- Maak ondertussen de hollandaisesaus. Doe de eidooiers in een hoge mengbeker van een staafmixer. Voeg ook het water en het citroensap toe. Zet de staafmixer in de mengbeker, zet hem aan en giet nu in een straaltje langzaam de gesmolten boter erbij terwijl de mixer blijft draaien. Proef de saus en voeg eventueel nog wat zout of citroensap toe.
- Serveer de gekookte asperges met de hollandaisesaus, de ham, het ei, de peterselie en lekker kruimige gekookte aardappels.
Tip: het kookvocht van de asperges gooi je natuurlijk niet weg, maar gebruik je om aspergesoep mee te maken.
Foto: Otto Kalkhoven