Asperges met ei, ham en zelfgemaakte hollandaisesaus

Asperges met ei, ham en zelfgemaakte hollandaisesaus

De traditionele manier van asperges eten: met ham en ei. En een zelfgemaakte hollandaisesaus.  

Dit heb je nodig:

  • 1 kg witte asperges
  • 200 g boerenham, in plakjes
  • 6 eieren, hardgekookt en fijngesneden
  • verse (platte) peterselie, fijngesneden
Voor de hollandaisesaus:
  • 2 eidooiers, op kamertemperatuur
  • 1 el lauw water
  • 1 el verse citroensap (of witte wijnazijn)
  • 125 g boter, gesmolten
  • zout naar smaak

Zo ga je te werk:

  1. Was en schil de asperges en verwijder de houtige onderkanten. Leg de asperges in een ruime pan en breng ze aan de kook. Kook ze gaar naar wens, in ongeveer een kwartier. Je kunt ze ook vijf minuten flink laten koken en daarna het vuur uitzetten. Laat de asperges dan nog tien minuten in het hete water staan. 
  2. Maak ondertussen de hollandaisesaus. Doe de eidooiers in een hoge mengbeker van een staafmixer. Voeg ook het water en het citroensap toe. Zet de staafmixer in de mengbeker, zet hem aan en giet nu in een straaltje langzaam de gesmolten boter erbij terwijl de mixer blijft draaien. Proef de saus en voeg eventueel nog wat zout of citroensap toe. 
  3. Serveer de gekookte asperges met de hollandaisesaus, de ham, het ei, de peterselie en lekker kruimige gekookte aardappels.



Tip: het kookvocht van de asperges gooi je natuurlijk niet weg, maar gebruik je om aspergesoep mee te maken. 
 

Foto: Otto Kalkhoven

Neem nu een Landleven proefabonnement!

Profiteer nu van 3 nummers Landleven voor maar € 12,50, maar liefst 33% korting!

Bestel hier