steelpan met aardappelpannenkoekjes

Tuffelpankeukskes

Moniek Bulter is regelmatig in Twente te vinden met haar ‘Tuffelfietske’: een antieke bakfiets waarin ze tuffelpankeukskes bereidt: “Tuffel is Twents voor aardappel en tuffelpankeukskes zijn dus aardappelpannenkoekjes. Origineel komen ze van net over de grens in Duitsland, maar ze worden hier in Twente ook veel gemaakt. Je eet ze als tussendoortje of ontbijt, al serveer ik ze zelf graag bij het avondeten, in plaats van aardappels." Hier vind je het recept.

Dit heb je nodig:

 • 1 kg aardappels
 • 3 sjalotjes
 • 1 teentje knoflook
 • 1 el zeer fijn gesneden bieslook en peterselie
 • evt. andere verse kruiden naar smaak
 • 50 g bloem
 • 2 eieren
 • snufje zout
 • versgemalen peper

Zo ga je te werk:

 1. Schil en rasp de aardappelen en snipper de sjalotjes.
 2. Doe dit samen met de kruiden, de geperste knoflook, de bloem en de eieren in een beslagkom. Meng het geheel goed en breng op smaak met weinig zout en de versgemalen peper.
 3. Verhit de olie in een ruime koekenpan en schep er drie porties aardappelbeslag in. Bak de ene kant een minuut of 4 en de andere daarna nog 2 minuten. Houd de aardappelkoekjes warm in een lauwe oven. Bak daarna de volgende porties.

Moniek Bulter met een bord tuffelpankeukskes. Moniek Bulter met haar tuffelpankeukskes. Foto's: Otto Kalkhoven

Tips van Moniek

Moniek Bulter: "Ik maak tuffelpankeukskes graag met aardappels uit eigen moestuin. Dat kan met vrijwel ieder ras, zolang dit niet te vastkokend en niet te kruimig is. Texla, Melody, Frieslander en Jelly zijn goede rassen voor tuffelpankeukskes.”
Mooie pootaardappelen voor jouw moestuin verkoopt ze samen met haar ouders in een ouderwets winkeltje: Bulter Zaden en tuinartikelen, Lossersedijk 26, De Lutte, tel. 0541 - 55 13 21. Alle dagen behalve zondag open.

Landleven special Vogels kijken

De Landleven special vogels kijken is een praktische gids met de beste locaties om vogels te kijken, tips voor de tuin en tips om vogels beter te leren (her)kennen en te fotograferen.

Bestel hier
Bekijk onze shop tips
Landleven special Streekgerechten Landleven special Streekgerechten € 7,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Schort blokdoek Schort blokdoek € 29,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Koken met Klaske Koken met Klaske € 29,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Landleven kaartenset Tuinfeest Landleven kaartenset Tuinfeest € 8,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu