steelpan met aardappelpannenkoekjes

Tuffelpankeukskes

Moniek Bulter is regelmatig in Twente te vinden met haar ‘Tuffelfietske’: een antieke bakfiets waarin ze tuffelpankeukskes bereidt: “Tuffel is Twents voor aardappel en tuffelpankeukskes zijn dus aardappelpannenkoekjes. Origineel komen ze van net over de grens in Duitsland, maar ze worden hier in Twente ook veel gemaakt. Je eet ze als tussendoortje of ontbijt, al serveer ik ze zelf graag bij het avondeten, in plaats van aardappels." Hier vind je het recept.

Dit heb je nodig:

 • 1 kg aardappels
 • 3 sjalotjes
 • 1 teentje knoflook
 • 1 el zeer fijn gesneden bieslook en peterselie
 • evt. andere verse kruiden naar smaak
 • 50 g bloem
 • 2 eieren
 • snufje zout
 • versgemalen peper

Zo ga je te werk:

 1. Schil en rasp de aardappelen en snipper de sjalotjes.
 2. Doe dit samen met de kruiden, de geperste knoflook, de bloem en de eieren in een beslagkom. Meng het geheel goed en breng op smaak met weinig zout en de versgemalen peper.
 3. Verhit de olie in een ruime koekenpan en schep er drie porties aardappelbeslag in. Bak de ene kant een minuut of 4 en de andere daarna nog 2 minuten. Houd de aardappelkoekjes warm in een lauwe oven. Bak daarna de volgende porties.

Moniek Bulter met een bord tuffelpankeukskes. Moniek Bulter met haar tuffelpankeukskes. Foto's: Otto Kalkhoven

Tips van Moniek

Moniek Bulter: "Ik maak tuffelpankeukskes graag met aardappels uit eigen moestuin. Dat kan met vrijwel ieder ras, zolang dit niet te vastkokend en niet te kruimig is. Texla, Melody, Frieslander en Jelly zijn goede rassen voor tuffelpankeukskes.”
Mooie pootaardappelen voor jouw moestuin verkoopt ze samen met haar ouders in een ouderwets winkeltje: Bulter Zaden en tuinartikelen, Lossersedijk 26, De Lutte, tel. 0541 - 55 13 21. Alle dagen behalve zondag open.

Landleven ovenschalen

Dit zijn unieke ovenschalen met Landleven motieven. De afmeting van de rechthoekige ovenschaal is 30,5 x 23,5 x 5,5cm hoog. De ronde quicheschaal heeft een doorsnede van 26 cm en is 4,3 cm hoog. Het is traditioneel aardewerk uit Boleslawiec in Polen. Al meer dan 200 jaar wordt dit aardewerk gegoten, met de hand afgewerkt en door lokale ambachtslieden bestempeld, beschilderd en gedecoreerd. 

Bestel hier
Bekijk onze shop tips
Landleven schort Landleven schort € 29,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Landleven quicheschaal Landleven quicheschaal € 49,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Landleven theedoeken Landleven theedoeken € 14,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Landleven special Streekgerechten Landleven special Streekgerechten € 7,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu