eetbare bloemen

Top 5 van eetbare bloemen

Bloemen zijn niet alleen mooi in de tuin of op de vaas, sommige bloemen kun je ook eten. Gebruik van bloemen zorgt voor een kleurrijk gerecht. Je kunt de bloemen een dag voor gebruik al plukken. Leg ze in een bakje op een bedje van tissues en bewaar in de koelkast. Hier vind je onze top 5 van eetbare bloemen.

Let wel op: eet alleen onbespoten bloemen en pas goed op. Niet alle bloemen zijn eetbaar, sommige zijn zelfs giftig. Deze 5 zijn wel eetbaar en onze favorieten:

1. Komkommerkruid (borage)

De blauwe bloemetjes van dit plantje zijn niet alleen mooi om te zien maar smaken ook nog eens lekker. Ze zijn erg sappig en smaken komkommerachtig, lekker fris. Er zitten vele voordelen aan het gebruik van komkommerkruid in je eten. Het geeft niet alleen kleur en smaak maar heeft ook nog eens een geneeskrachtige werking. Zo stimuleert het de bloedsomloop. Komkommerkruid is heel makkelijk zelf te zaaien. En de bijen zijn er ook nog eens gek op.

2. Goudsbloemblaadjes

Van goudsbloemen gebruik je alleen de blaadjes. Deze oranje blaadjes geven veel kleur af als je ze bijvoorbeeld in de soep doet. Je kunt de bladeren ook drogen, en gedroogd gebruiken als kleurtoevoeging of garnering.

3. Viooltjes

Viooltjes hebben niet zo heel veel smaak maar zien er wel heel erg mooi uit. Gebruik ze op een taart of in een salade voor een kleurrijk effect.

4. Oost-Indische kers

Van de Oost-Indische kers kun je niet alleen de bloemen eten maar ook de zaden. Zo kun je de zaden gebruiken als vervanging van kappertjes, al is de smaak van de zaden wel minder sterk. Of droog de zaden en gebruik deze in plaats van peperkorrels. De bloem zorgt voor een mooie oranje toevoeging aan je gerecht.

5. Bieslook

Wat veel mensen niet weten is dat je de hele bieslook kunt eten. Niet alleen het groen, wat veel gedaan wordt, maar ook de paarse bloem. De bloem smaakt hetzelfde als de stengels, maar dan iets milder. Lekker door de sla of als garnering.

Landleven special Plukgeluk

Boerenbloemen zijn precies zoals bloemen bedoeld zijn. Misschien niet heel stijlvol of verfijnd maar des te kleurrijk en vrolijk. In deze special vind je alles over traditionele erfbloemen als dahlia’s, narcissen, seringen, lupines en stokrozen. Met tips op het gebied van standplaats en verzorging en de mooiste foto’s van tuinen vol boerenbloemen!
Prijs: € 8,95