Een gezellig, redelijk oud huis met een kraampje met vers fruit

Zwarte-bessenfietstocht Zuid-Beveland

Vruchtbare Zeeuwse klei, weinig kans op nachtvorst in het voorjaar en de meeste zonuren van Nederland: Zuid-Beveland is ideaal voor zwarte-bessenteelt. De donkere parels zijn dan ook niet meer uit het landschap weg te denken. Redacteuren Esther van Middendorp en Angela Groenbos stapten op de fiets, op zoek naar de Zeeuwse smaakmakertjes. Hier vind je hun adresjes.

Jaarlijks organiseert Boonman's Wijnmakerij op de zaterdag na Hemelvaartsdag de 'zwarte-bessendag'. Tijdens deze dag maken ze een nieuwe bessenfietstocht bekend en zijn er allerlei bessenbedrijven te bezoeken. De tocht begint normaal bij de wijnmakerij, maar wij moeten fietsen huren en starten daarom bij camping Stelleplas in Heinkenszand.

Molen De Vijf Gebroeders op Zuid-Beveland.

Molen De Vijf Gebroeders

We stappen even af bij Molen De Vijf Gebroeders. Terwijl we van onze broodjes en inderdaad van de zon genieten, komt de molenaar even gedag zeggen. Vandaag staat de molen stil, maar iedere zaterdag draaien de wieken als vanouds hun rondjes.

Schapen uit de schaapskooi in Heinkenszand.

Heinkenszand-Schaapskooi

Op naar de schaapskooi, want hier moeten we het ijs proeven. "We hebben ook zwarte-bessenijs, van heerlijke schapenmelk gemaakt", prijst de eigenaresse het aan. En als we even later op het terras van de schaapskooi onze eerste bessenspecialiteit weglikken zijn we het eens: dit smaakt naar meer.

Kaasboerderij Ter Nisse

Bij kaasboerderij Ter Nisse wordt zo te zien iedere bessenspecialiteit aangeboden die de streek te bieden heeft. Op boerenzakdoeken staan de chutneys, jams, sappen en bonbons uitgestald.

Jam en sap van Jammakerij 't Siepje in 's Heerenhoek.

Jammakerij 't Siepje

We hebben zo getreuzeld vandaag, dat Jammakerij 't Siepje net dicht is als we er langs fietsen. De Cassisvlag wappert nog wel in de opstekende Zeeuwse wind.

Redacteuren Angela en Esther drinken een glaasje met Richard Boonman van Boonman's Wijnmakerij.

Boonman's Wijnmakerij

We zetten nog even flink aan, want we willen wel op tijd bij Boonman's Wijnmakerij zijn. En als we daar even later onze fietsen voor de prachtige karakteristieke Zeeuwse schuur parkeren, komt eigenaar Richard Boonman ons direct begroeten. "Een glaasje bessensap zal er wel ingaan, na zo'n eind fietsen", neemt hij aan en trots loodst hij ons langs de volle vaten bessensap.