Vruchtbare Zeeuwse klei, weinig kans op nachtvorst in het voorjaar en de meeste zonuren van Nederland: Zuid-Beveland is ideaal voor zwarte-bessenteelt. De donkere parels zijn dan ook niet meer uit het landschap weg te denken. Redacteuren Esther van Middendorp en Angela Groenbos stapten op de fiets, op zoek naar de Zeeuwse smaakmakertjes. Hier vind je hun adresjes.
Jaarlijks organiseert Boonman's Wijnmakerij op de zaterdag na Hemelvaartsdag de 'zwarte-bessendag'. Tijdens deze dag maken ze een nieuwe bessenfietstocht bekend en zijn er allerlei bessenbedrijven te bezoeken. De tocht begint normaal bij de wijnmakerij, maar wij moeten fietsen huren en starten daarom bij camping Stelleplas in Heinkenszand.
We stappen even af bij Molen De Vijf Gebroeders. Terwijl we van onze broodjes en inderdaad van de zon genieten, komt de molenaar even gedag zeggen. Vandaag staat de molen stil, maar iedere zaterdag draaien de wieken als vanouds hun rondjes.
Op naar de schaapskooi, want hier moeten we het ijs proeven. "We hebben ook zwarte-bessenijs, van heerlijke schapenmelk gemaakt", prijst de eigenaresse het aan. En als we even later op het terras van de schaapskooi onze eerste bessenspecialiteit weglikken zijn we het eens: dit smaakt naar meer.
Bij kaasboerderij Ter Nisse wordt zo te zien iedere bessenspecialiteit aangeboden die de streek te bieden heeft. Op boerenzakdoeken staan de chutneys, jams, sappen en bonbons uitgestald.
We hebben zo getreuzeld vandaag, dat Jammakerij 't Siepje net dicht is als we er langs fietsen. De Cassisvlag wappert nog wel in de opstekende Zeeuwse wind.
We zetten nog even flink aan, want we willen wel op tijd bij Boonman's Wijnmakerij zijn. En als we daar even later onze fietsen voor de prachtige karakteristieke Zeeuwse schuur parkeren, komt eigenaar Richard Boonman ons direct begroeten. "Een glaasje bessensap zal er wel ingaan, na zo'n eind fietsen", neemt hij aan en trots loodst hij ons langs de volle vaten bessensap.
Landleven geeft je vanaf nu elke maand een tip voor een mooie knooppuntenfietsroute ergens in Nederland. Deze maand een route door het Overijsselse Vechtdal. Lees verder voor de routebeschrijving en meer over deze route!
De leukste plekjes en adresjes in de Brabantse gebieden De Kempen en De Peel vind je hier. Theetuinen met zelfgebakken lekkernijen, ambachtelijk boerenijs, smakelijke streekproducten en verrassend veel bos. In het meinummer van Landleven laat lezeres Arianne van der Mierden zien wat haar favoriete adresjes zijn.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en aanbiedingen en ontvang gratis het Landleven receptenboekje Buiten Eten. Met de aanvraag ga je akkoord met de privacyvoorwaarden. Je kunt je altijd eenvoudig afmelden.
Het is gelukt, je bent ingeschreven op de nieuwsbrief van Landleven. Je ontvangt vanaf nu regelmatig onze nieuwsbrief. Je kunt de recepten ook hier downloaden.