Een taart met stukjes hazelnoot en karamelsaus

Hazelnoot-meringuetaart

Een feestelijke taart met hazelnoten en meringue.

Bereidingstijd: 40 min
Baktijd: 2,5 - 3 uur

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • Voor de mirengue
  • 4 eiwitten
  • 200 g suiker
  • 40 g geroosterde, gemalen hazelnoten
 
Voor de hazelnootpraliné
  • 100 g suiker
  • 100 g geroosterde hazelnoten
 
Voor de vulling
  • 250 g mascarpone
  • 250 g volle kwark
  • 1 el witte basterdsuiker
  • 3 el karamelsaus

Zo ga je te werk:

  1. Klop de eiwitten in een vetvrije kom half stijf.
  2. Voeg dan heel langzaam de suiker toe.
  3. Klop door totdat je van het eiwit stevige pieken kunt trekken.
  4. Strooi de hazelnoten op het geklopte eiwit en spatel ze er luchtig door.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Maak van het eiwitschuim twee dunne schijven met een diameter van 20 centimeter.
  7. Droog het eiwitschuim zo'n 2,5 tot 3 uur in een lauwwarme oven van ongeveer 100 graden.
  8. Smelt voor de hazelnootpraliné 100 gram suiker in een pan, zonder veel te roeren, totdat het karamelkleurig is.
  9. Roer de hazelnoten erdoor en zorg ervoor dat de hazelnoten aan alle kanten bedekt zijn.
  10. Giet deze massa op een stuk bakpapier en laat het afkoelen.
  11. Doe de praliné daarna in een afsluitbare plastic zak en sla er met de deegroller op; de noten mogen redelijk grof blijven.
  12. Roer de mascarpone los met de kwark en de basterdsuiker.
  13. Meng er een groot deel van de hazelnootpraliné door.
  14. Bestrijk de meringues elk met de helft van de mascarponevulling en zet ze boven op elkaar.
  15. Decoreer met karamelsaus en de overgebleven praliné en serveer onmiddellijk.

Landleven almanak 2023

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,50.