Houten vloerpuzzel

Maak een houten vloerpuzzel

Een origineel cadeau voor de feestdagen, dat is deze houten Landleven-vloerpuzzel. Maak hem voor je (klein-)kinderen. Illustrator Maarten Buijs tekende speciaal voor deze puzzel een sfeervolle winterse afbeelding. Hoe je de puzzel én de bijbehorende opbergkist maakt legt timmerman Nick van Zutphen stap voor stap uit. Wanneer je op de werktekening van de houten vloerpuzzel klikt kun je hem vergroten en downloaden. 

Werktekening van vloerpuzzel
Werktekening van vloerpuzzel
Werktekening van vloerpuzzel
Werktekening van vloerpuzzel

Dit heb je nodig:

 • 1 x berken multiplex 9 mm x 122 x 61 cm
 • 1 x afdruk op berken multiplex

En verder:

 • bovenfrees met 12 millimeter frees en afrondfrees 8 mm
 • cirkelzaag
 • decoupeerzaag met een bochtenzaagje
 • fijn schuurpapier (k180)
 • geleiderail
 • houtlijm
 • lijmklemmen
 • potlood
 • rolmaat
 • schuurmachine
 • transparante lak

Zo ga je te werk:

Download hier de afbeelding:

Vloerpuzzel afbeelding
Illustrator Maarten Buijs maakte speciaal voor deze vloerpuzzel een fraai tafereel. Deze afbeelding waar het puzzelpatroon al overheen is afgedrukt, kan je hier downloaden.

Puzzelstukken zagen

Laat de puzzel afdrukken op hout. Hoe je dat kan doen lees je onder het kopje 'Online afdrukken'. Zodra de puzzel binnen is kan je met een decoupeerzaag en een bochtenzaagje langs de witte lijnen zagen. Een bochtenzaagje is speciaal gemaakt om scherpere bochten te kunnen maken. Zorg dat de aanslag van de decoupeerzaag zo klein mogelijk staat en dat je rustig zaagt. Gebruik een nieuw zaagje voor het scherpste resultaat. Schuur na het zagen met een stuk fijn schuurpapier (k180) heel voorzichtig de randjes om eventuele splinters en scherpe randjes te verwijderen. Let op dat je met het schuurpapier geen krasjes maakt op de afbeelding.

Online afdrukken

Nick liet de puzzel via de website www.fotofabriek.nl afdrukken op hout. De puzzel is afgestemd op dit systeem. Via de website: www.fotofabriek.nl/foto-op-hout/ kan je de foto laten afdrukken op Berken multiplex (Birch Plex) in het formaat 90 x 60 centimeter (landscape). Je wordt doorverwezen naar de editor van fotofabriek, hier kan je de afbeelding voor de puzzel uploaden. Zodra het uploaden klaar is kan je de foto plaatsen. Verdere opties zijn niet nodig. Het is belangrijk om te weten dat bij drukwerk de buitenste rand niet wordt afgedrukt, het puzzel patroon is hier op aangepast. In de editor wordt dit gebied aangegeven met een stippellijn. De foto moet de hele editor vullen voorbij de stippellijn.

Opbergkist

Een houten vloerpuzzel verdient een eigen opbergkist. Neem de plaat berken multiplex (9 millimeter) van 122 x 61 centimeter groot en leg deze op zijn kop op de werktafel. Multiplex heeft een boven- en een onderkant. De bovenzijde is de meest egale zijde. Maak over de lengte een markering op 41,8 centimeter en zaag een stuk uit van 41,8 x 61 centimeter (A). Neem de bovenfrees met een 12 millimeter frees en frees rondom het resterende stuk multiplex en inkeping van 4,5 millimeter breed en 4,5 millimeter diep. Dit is de halve dikte van het hout. Maak daarna langs de lange zijde een markering op 9 centimeter, zaag de plaat hier haaks af (B). (B) heeft dus drie gefreesde zijden.

Vervolgens haal je de bovenfrees op dezelfde manier langs de kopse kant van het resterende stuk hout. Herhaal dit voor de kopse kanten van (C), (D) en (E). Na de laatste zaagsnede hoef je nog niet gelijk de bovenfrees er langs te halen, maar zaag het resterende stuk eerst op een breedte van 41,8 centimeter (F) en haal dan de bovenfrees langs de zaagsnede voor een inkeping van 4,5 x 4,5 millimeter langs de kopse kant. Doe het freeswerk voordat elk stuk wordt afgezaagd is. De smalle stroken zijn anders heel lastig vast te zetten als je een bovenfrees met geleiderail gebruikt.

Zaag tenslotte (B) en (C) op een lengte van 40,9 centimeter af en keep de kopse kant in met de bovenfrees. Leg daarna (A) op zijn kop op de werktafel, stel de bovenfrees in op een diepte van 2 millimeter en frees rondom een inkeping van 1 centimeter breed. Dit is het deksel.

Verlijmen

Leg voor de montage bodemplaat (F) met de inkepingen naar boven op de werktafel. Breng in het hoekje van de inkeping wat lijm aan. Neem kopschot (B) en breng daar op dezelfde manier lijm aan en plaats (B) met de inkeping op (F). Vanaf de zijkant gezien kan je dan nog de onderzijde (F) zien. Plaats op dezelfde wijze zijschot (D) en klem ze op de hoek vast aan de werktafel. Plaats vervolgens de andere twee zijden.

Klem met grotere lijmklemmen overdwars de verschillende stukken tegen elkaar. Het kan nodig zijn om één of twee latjes van 40 centimeter lang tussen de klemmen te plaatsen, zodat het hout niet krom trekt. Zorg dat alle stukken goed zijn aangedrukt. Laat de lijm uitharden.

Afwerking

Werk het hout af met een transparante lak. Borstel eerst alle puzzelstukken schoon, neem de zijde met de afbeelding af met een licht vochtige doek om al het fijne zaagsel te verwijderen. Laat de puzzelstukken drogen. Gebruik een kleine verfroller om de transparante lak aan te brengen. De lak zorgt er voor dat het hout en de afbeelding beschermd zijn en de afbeelding wordt duidelijker zichtbaar. Zet ook de kist in de lak. Als de lak is opgedroogd kan je de kist met de hand licht schuren in de richting van de nerf zodat deze iets gladder aanvoelt.

Nicks tips

Afmetingen puzzel

De vormen van de puzzelstukken zijn afgestemd een formaat 90 x 60 centimeter. Bij een kleiner formaat is het niet meer mogelijk om met een decoupeerzaag de puzzelstukken uit te zagen.

De kist

Het formaat van de kist is zo gemaakt dat de puzzelstukken er gemakkelijk in passen en de deksel altijd dicht kan. Ook wanneer kinderen de stukken er ongeordend inleggen.

Puzzel met eigen afbeelding

Je kunt ook alleen het puzzelpatroon downloaden en dit via de website van de fotofabriek over je eigen foto of afbeelding leggen. Je kunt dit doen door eerst de foto te plaatsen en dan het puzzelpatroon er overheen te leggen. Via 'layers' kun je de volgorde veranderen.

Puzzelpatroon wit liggend
Puzzelpatroon wit liggend
Puzzelpatroon wit staand
Puzzelpatroon wit staand
Puzzelpatroon zwart liggend
Puzzelpatroon zwart liggend
Puzzelpatroon zwart staand
Puzzelpatroon zwart staand
Landleven puzzel Tuinfeest

Ter gelegenheid van de 25-ste jaargang van Landleven heeft Marius van Dokkum een schilderij gemaakt, Landleven Tuinfeest. Bestel nu de puzzel van dit vrolijke schilderij!
Prijs: €17,95.