cadeaurolletjes waar namen op staan

De leukste doe-het-zelf- en knutselprojecten voor thuis

Zin in een project voor thuis? Wij zetten de leukste dingen om zelf te maken, handwerken en knutselen voor je op een rij. Veel maakplezier!

Naai een pannenstoof

Naai een pannenstoof

Een pannenstoof is een handig hulpje om stoofpotten in na te garen. Met wat lappen stof naai je zelf ook zo'n leuke pannenstoof in een handomdraai. 

MAAK DE PANNENSTOOF
Maak een ijsvogelnestkastje

Maak een ijsvogelnestkastje

Nee, natuurlijk broedt een ijsvogel niet in een nestkastje, en al helemaal niet in de winter! Maar het is wel de aanleiding voor een leuke verrassing. 

ZO MAAK JE HET IJSKASTJE
Labedissen breien

Labedissen breien

Labedissen zijn heerlijke hand- en armwarmers. Een eeuwenoude accessoire bij de Zeeuwse klederdracht. Een kunstig handwerkje dat je aan de hand van dit patroon ook zelf kunt breien. 

ZO MAAK JE DE LABEDISSEN
Zelf maken: kacheldroogrek

Zelf maken: kacheldroogrek

Maak optimaal gebruik van de behaaglijke warmte die de houtkachel je biedt met dit ouderwetse kacheldroogrekje. Droog je natte sokken bij de kachel, net zoals generaties voor je dat deden.

AAN DE SLAG
Winterkoninkje van papier

Winterkoninkje van papier

Maak ook dit leuke winterkoninkje met de bouwplaat van Johan Scherft. Je kunt de bouwplaat hier downloaden. Knip en plak het vogeltje met de instructies van Johan.

ZO MAAK JE HET WINTERKONINKJE
Quilt van boerenzakdoeken

Quilt van boerenzakdoeken

Maak van ouderwetse zakdoeken deze vrolijke Hollandse quilt. Quiltster Hanneke Kwakkenbos laat je stap voor stap zien hoe je hem zelf maakt.

ZO MAAK JE DE QUILT
Levend schilderij

Levend schilderij

Een zelfgemaakte compositie van rode, groene, paarse en grijze vet- en rotsplantjes. Met dit 'schilderij' heb je het hele jaar door een ander kunststukje aan de muur. Volg Alie van Veldhuizens aanwijzingen en maak je eigen creatie. Zie hoe de plantjes de winter overleven.

AAN DE SLAG
Plantenhanger van strotouw

Plantenhanger van strotouw

Van strotouw knoop je een plantenhanger met een knipoog naar de jaren zeventig. Macrameeën is terug van weggeweest. Alie van Veldhuizen laat je verschillende knooptechnieken zien. Laat je eigen creativiteit de vrije loop en ga aan de slag.

ZO MAAK JE DE PLANTENHANGER
Vilten vogelhuisjes

Vilten vogelhuisjes

Reina de Vos uit het Friese Rotstergaast is haar hele leven al creatief met wol. De laatste jaren experimenteert ze met het maken van vilten vogelhuisjes. Elk exemplaar is uniek en heeft zijn eigen karakter. Stap voor stap laat ze zien hoe ze ze maakt.

ZELF MAKEN
Broodtrommel decoreren

Broodtrommel decoreren

Vrolijk een gebruikte emaillen broodtrommel eens op met een boerenzakdoek. Een bonte blikvanger tijdens een heerlijke zomerse picknick. Een vleugje nostalgie op tafel! Laat Alie van Veldhuizen je inspireren met dit filmpje.

ZO DOE JE DAT
Schoonmaakmandje van oude soepblikken

Schoonmaakmandje van oude soepblikken

Van 6 lege soepblikken, een plaatje hout en een leren riem maakt Alie van Veldhuizen een schoonmaakmandje. Alle spullen heeft ze zo praktisch bij elkaar.

AAN DE SLAG
Nostalgische snoeprolletjes

Nostalgische snoeprolletjes

Deze nostalgische snoeprolletjes zijn heel makkelijk te maken. En leuk om als cadeautje te geven, bijvoorbeeld voor de feestdagen, na een bruiloft of een kinderfeestje.

ZO MAAK JE DE ROLLETJES
Lamp van oude boeken

Lamp van oude boeken

Van oude boeken maakt Alie van Veldhuizen in dit filmpje een sfeervolle lamp. Inclusief kap waarop zij de fraaiste pagina’s uit de gebruikte boeken heeft verwerkt. Kijk hoe jij zelf aan de slag kunt.

ZO MAAK JE DE LAMP
Zelfgemaakte schalen en borden

Zelfgemaakte schalen en borden

Verwerk net als Alie van Veldhuizen de natuur in je handgemaakte servies. Schotels met honingraatmotief, borden met bladnerf en schalen met de afdruk van walnoten. 

ZO MAAK JE DE SCHALEN