urker volk in knipkunst

Urker volksaard in knipkunst

Twee vrouwen in klederdracht die de tijd nemen om het wel en wee in de gemeenschap te bespreken. Voor Henk Kapitein, bijgenaamd ‘de Knipper’, staat dit beeld symbool voor het burengevoel dat op Urk nog is te vinden. Henk knipt de vertellingen van Urk uit in zwart papier.

Henk Kapitein: "Jaren heb ik eerst op een wit papier getekend en dat vervolgens op een zwart vel vastgeniet om het uit te knippen, dat kan ook, het knipt lekker stevig door twee lagen." De kop van de vissersman op de foto zal ongeveer dertig uur in beslag nemen. "Ik laat me niet opjagen en kan het rustig een half jaar laten liggen of met zes knipsels tegelijk bezig zijn. Het is geen broodwinning. Drie dagen in de week werk ik als docent op een middelbare school en twee dagen ben ik bezig met knippen of het geven van knipworkshops."

In de afgelopen drie jaar heeft Henk vijftien cursussen gegeven en met name op Urk zijn zeker een vijftigtal van zijn leerlingen stevig bezig met uitknippen van taferelen en portretten. Daarmee wortelt een heuse Urker traditie. Toch is de Urker knipkunst ouder dan Henk de Knipper. In Landleven 2 lees je het verhaal over Henk en de Urker knipkunst.

Zelf leren?

Henk Kapitein heeft zijn eigen atelier, waarin ruimte is voor groepen om een knipworkshop of cursus te volgen. Een workshop voor minimaal tien personen duurt tweeënhalf uur en kost € 12,50 per persoon.
Atelier Kavier
Wijk 6-77
8321 VD  Urk
Tel. 0527 - 68 76 90
e-mail: henkkapitein@kavier.nl

Landleven special verbouwen

Er is weinig bevredigender dan iets dat al jaren niet meer is onderhouden met liefde en veel werk weer in oude (of nieuwe!) glorie te herstellen. In de Landleven special Verbouwen laten trotse bewoners van voormalige bouwvallen je meegenieten van hun verbouwervaring.
Prijs: € 8,95

 

Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.