kussentje voor in de hooikist/opbergkist

Kussentje voor in de hooikist

Oma gebruikte hem vroeger ook: de hooikist. In deze kist gevuld met hooi of dekens gaar je langzaam stoofpotten, bouillons en mooie droge rijst. Hieronder vind je de werkbeschrijving voor een leuk kussentje voor in de hooikist.

Voor de vulling van de kist kunt je in principe alles gebruiken wat isolerend werkt, zoals hooi, stro, opengevouwen kranten, kussen of oude dekens of een combinatie hiervan. Wij gebruikten een vulling van hooi die we afdekten met een kussen.


Dit heb je nodig:

  • 1 lichtblauwe theedoek
  • 1 rode theedoek
  • 85 cm rood-wit roezelband
  • 40 cm rood-wit-blauw lint
  • stukje stof met oud-Hollandse opdruk
  • binnenkussentje van 50 x 50 cm

Zo ga je te werk:

Knip uit de lichtblauwe theedoek een vierkant van 52 x 52 centimeter. Teken een cirkel met een diameter van 26 centimeter in het midden op de goede kant van de stof.(tip: gebruik als mal een bord of schaal met die diameter). Stik op de cirkel een rand van roezelband. Speld in het midden het stukje oud-Hollandse stof en stik het vast. Knip het rood-wit-blauwe lint in vier gelijke stukken en stik het vast rondom het stukje stof.

Knip uit de rode theedoek een stuk van 52 x 32 centimeter en een stuk van 52 x 28 centimeter (tip: knip de twee stukken vanaf de zijkant van de doek. Zo heb je al twee omgezoomde kanten, die hoef je dan zelf niet meer om te zomen). Deze twee stukken overlappen elkaar aan de achterkant van het kussen zo'n 5 centimeter. Zo maak je een opening voor het binnenkussen.

Speld de blauwe theedoek en de twee stukken rode theedoek met de goede kanten op elkaar. Naai rondom een zoom van 2 centimeter. Knip de hoekjes af en draai het kussen binnenstebuiten. Stop er tot slot het binnenkussentje in.

Tip: gebruik goedkope theedoeken (bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Zeeman). Binnenkussentjes zijn voordelig verkrijgbaar bij IKEA.

Wil je zelf een hooikist bouwen? De werkbeschrijving voor de hooikist vind je hier.

Foto: Lode Greven

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.