Mevrouw aan het water

Trots op… De Baronie

De beroemdste inwoner van Zundert was wel Vincent van Gogh. Eva Geene begrijpt dat juist in deze mooie omgeving een schilder werd geboren. Ze deelt haar eigen favoriete plekjes op het Zundertse deel van De Baronie.

  1. Eva Geene: "Vincent van Gogh mag dan de bekendste kunstenaar van Zundert zijn, hij is niet de enige kunstenaar waar we trots op kunnen zijn. Kunstenaar Richard Roland Holst woonde met zijn vrouw, dichteres Henriëtte Roland Holst, op landgoed de Oude Buisse Heide. Een gebouwtje waarmee ik een bijzondere band heb, want voor het gerestaureerd werd door Natuurmonumenten heb ik er met mijn vriend een tijdje als huisoppasser mogen wonen. Het ligt prachtig in de natuur." Dit atelier is te huur als vakantiewoning of voor workshops of studiedagen.
  2. "Herberg Het Anker is het oudste boerderijcafé van Nederland. Den Anker was bij de bouw in 1635 een Jachthuys van een vooraanstaande familie, die binnen de stadsmuren van Breda een bierbrouwerij had. Het pand is van 1635, sinds 1861 is het al in eigendom van de familie De Beer, die iedereen ouderwets gezellig verwelkomt."
  3. "Mijn vriend is opgegroeid in het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert, dus ik kom er ook al jaren. Hier worden vogels opgevangen die gewond of in beslag genomen zijn."
  4. "Ik wandel graag op Landgoed Oude Buisse Heide. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet op het landgoed, maar de koepelroute is een van mijn favorieten.
  5. "In Zundert mag je het Vincent van Goghhuis niet missen. De schilder is hier geboren en heeft nergens langer gewoond dan in Zundert en dat is in zijn werk te merken." .
  6. "In de kapel van Abdij Maria Toevlucht, leven nog ongeveer twintig monniken. De kapel is te bezoeken, het is een mooie plek van stilte en gebed. In de abdij is er ook een mogelijkheid om te overnachten, of een stilteretraite te volgen."

Het hele artikel over De Baronie vind je in Landleven 4 van 2016.