Molen in de Lopikerwaard

Trots op ... De Lopikerwaard

Geboren en getogen in de Lopikerwaard en nog nooit een reden gevonden om ergens anders heen te willen: Lou Rijneveld is een echte natuurliefhebber en in zijn streek is alle mooie natuur te ontdekken die hij zich kan wensen. Hier lees je de tips van Lou voor een bezoek aan de Lopikerwaard.

"Mijn overgrootvader is nog molenaar geweest op de wipwatermolen van Cabauw, dus ik voel er een bijzondere band mee. Vanuit onze tuin kunnen we de molen ook zien draaien, al ligt hij twee kilometer verderop in het landschap. Dit is niet alleen een mooie molen, hij heeft ook echt zijn sporen verdiend. Het is echt een molen die de polder droogmaalde, dus draaide hij niet, of was er niet genoeg wind, dan liep het hier onder. Ook daarom ben ik donateur van de stichting Vrienden van de Cabauwse Molen."

8 tips van Lou Rijneveld voor de Lopikerwaard:

  1. De kleinschalige geitenboerderij van Ida Bot. Je kunt hier ook een workshop kaasmaken volgen en Ida maakt jam en vruchtensappen. Vanaf de zomer is er in haar kraampje aan de dijk altijd wel iets lekkers te vinden. Lekdijk West 43, Lopik.
  2. IJsboerderij Luciano. Luciano klinkt heerlijk Italiaans, maar het zijn oer-Hollandse, Langerakse veehouders die van de melk van hun eigen koeien smakelijk ijs maken. Lekdijk West 44, Lopik.
  3. Minicamping Wilgenwei. De familie Van Bezooijen zet zich in om het landschap van de Lopikerwaard te behouden. Er staan veel knotwilgen op hun terrein, die ze goed onderhouden. Je kunt daardoor ook meerdere steenuiltjes tegenkomen op de camping. Henk en Angelina van Bezooijen laten hun gasten graag meekijken op hun melkveebedrijf en er mag uit de moestuin van de familie geoogst worden. Lekdijk-west 35, Lopik.
  4. Natuurgebied De Bol bij eb. De Bol is een schiereilandje in de Lek. Die rivier staat onder invloed van het getij. Twee keer per etmaal loopt dit gebied daardoor onder en bij vloed staat dit stukje land vol water. Langs de oostkant van De Bol liggen nog actief stuivende rivierduinen: heel bijzonder. Start route: Tiendweg 26, Lopik. De wandelroute is ongeveer 2 kilometer lang en gemarkeerd met rode paaltjes.
  5. Landwinkel de Fruitwaard. Deze fruitteler heeft ook een flinke kersenboomgaard. Ook zonder kersen valt er bij de winkel genoeg te beleven: ze hebben hier een heerlijk assortiment streekproducten. Oudeslootseweg 3, Jaarsveld/Lopik.
  6. Natuurmuseum De Wielewaal van Lou en zijn vrouw Marijke. Als Lou dieren langs de weg vindt die verkeersslachtoffer zijn geworden, neemt hij ze mee om te laten prepareren. Op die manier krijgen ze een tweede leven in het museum. Er is ook een klompenwinkel bij. Tiendweg 26, Willige Langerak (Lopik). Geopend van 23 februari t/m 29 oktober dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Groepen het hele jaar door op afspraak welkom. Entree €4,-; tot 12 jaar €2,-.
  7. De paardenmarkt in Ameide en daarvoor is een overtocht met Fietsveer De Overkant ideaal. Maar op een zomerse dag is het ook een fijne manier om eens een stukje te gaan fietsen in de Alblasserwaard, aan de overkant van de Lek. 
  8. De tuin van Mieke de Haan, rond een prachtige, zestiende-eeuwse boerderij. Kijk voor openingstijden op.

Lees de hele reportage in Landleven 5, juni 2016. Dit en andere nummers kun je downloaden in onze app, gratis voor abonnees.

 

Speciale editie fietsroutes 2024

In deze derde editie van Landleven Fietsroutes vind je weer tientallen nieuwe knooppuntenroutes in heel Nederland. Elke route is voorzien van een kaartje, een lijstje met knooppunten en de leukste weetjes en tips voor bezienswaardigheden onderweg. 

Prijs: € 8,95