Stefan met een schaar in zijn tuin

Stefan Cools: botanist, bioloog en kunstenaar tegelijk

Stefan Cools ontdekte dat er, wanneer een distelvlinder uit zijn cocon kruipt, een rode vloeistof vrijkomt. De bioloog in hem zag er een natuurlijk wondertje in en als kunstenaar zag hij een bijzonder pigment om te schilderen. Stefan wil zijn verwondering over de natuur doorgeven. Ontmoet hem en bekijk zijn werk.

Vlinders en bloemen kweken, het meewerken aan kunstexposities. Op de vraag of Stefan Cools botanist, bioloog of kunstenaar is volgt direct een wedervraag: "Is het heel belangrijk? Ik noem mijzelf botanist omdat hierin alles wat ik doe samenkomt. Voor mij is het belangrijk om meerdere pijlers te hebben.

Ik voltooide de opleiding als 'meesterbinder', dus in de bloemsierkunst, deed in Australië onderzoek naar vogels en bouwde in Barcelona aan een stenen kunstwerk. Of het nu in kunst is, het maken van botanische sculpturen, lesgeven of entertainment, zo lang ik mijn verwondering over de natuur maar over kan brengen."

Stefan op landgoed Vaeshartelt

Het is niet makkelijk uit te leggen wat Stefan precies doet en wat zijn bouwsels en projecten voorstellen. Menig wandelaar op het landgoed Vaeshartelt zal hem aanzien voor een excentriekeling. Wie echter de moeite neemt om met hem in gesprek te gaan ontdekt al snel de logica van wat hij doet en ontmoet een gepassioneerd jong mens dat met graagte anderen meeneemt in zijn belevingswereld.

"Ik ben nu eenmaal een verhalenverteller. De mensen zijn nieuwsgierig, ik krijg verhalen terug. Voor iedereen die creatief is geldt: zonder publiek heeft het allemaal geen zin."

Stefan is o.a. een groot deel van zijn tijd te vinden in zijn studio op Buitenplaats Vaeshartelt aan de rand van Maastricht. Het landgoed is vrij te bezoeken.

Op de foto hier boven zien we Stefan wilde bloemen kweken om te gebruiken voor educatieve projecten en zijn vlinderkwekerij. - Foto: Theo Tangelder

Met passie en penseel

Een prachtig boek gevuld met de meest uiteenlopende natuurschilderingen van Hans Bulder. Laat je meeslepen in zijn ongekende liefde voor de natuur en lees daarnaast de interessante stukjes achtergrondinformatie over een aantal van zijn werken.
Prijs: €24,95.