Trots op… het Drentsche Aa-gebied

Trots op… het Drentsche Aa-gebied

Een ‘waardeloos’ gebied was het Drentsche Aa-gebied eeuwenlang voor mensen. “Maar juist daardoor is het nu zo’n fascinerende streek”, vindt André Brasse. “Hier kan je nog uren dwalen zonder een mens te zien en zelfs een dag lopen zonder maar een huis tegen te komen. Fantastisch.” Hier lees je alle tips van André voor een bezoek aan het gebied.

“Toeristen die op zoek gaan naar de Drentsche Aa, kunnen het meanderende stroompje vaak niet vinden. Maar de Drentsche Aa is een laagland beekstelsel en ieder dorp langs de beek heeft er een stukje van opgeëist. Bij Oudemolen heet het het Oudemolensche Diep, verderop bij Taarlo heet de beek Taarlosche Diep, bij Rolde Rolderdiep en ga zo maar door. Anders dan in de rest van Nederland meandert de beek hier nog steeds zoals hij al eeuwen doet. Hij is niet rechtgetrokken om het de boeren makkelijker te maken, of wegens ruilverkaveling. Daardoor ziet het landschap er ook nog zo uit als eeuwen geleden. Het Oudemolensche Diep is een van de mooiste stukjes van de beek. Het ademt hier rust, puur natuur. Vroeg in de ochtend kun je hier reeën, ijsvogels en soms zelfs bevers spotten; zo mooi!” Vanaf Nationaal Park parkeerplaats Molensteeg in Oudemolen start een wandelroute (7 km) langs het Oudemolensche Diep, bewegwijzerd met lichtblauwe paaltjes.

Meer tips van André

  • “Er is vooral veel kunst van schilders uit de regio te zien bij Galerie Drentsche Aa in Balloo. Veel van die kunstenaars laten zich inspireren door het mooie landschap, waardoor dit dé plek is om een mooi schilderij van het gebied te vinden.”
  • “De schapen van de kudde van het Ballooërveld zorgen ervoor dat de heide hier zo mooi uitgestrekt blijft. Zorgvuldig grazen de schapen het pijpenstrootje tussen de heidestruiken uit, anders overwoekert dit gras het gebied. Het Ballooërveld is groot, dus als je de schapen tegen wilt komen, moet je soms wel je best doen. Bij de schaapskooi staat een informatiepaneel waarop te zien is waar de kudde die dag graast.”
  • “Zorgboerderij De Balloohoeve verkoopt streekproducten in haar mooie boerderijwinkel. Vlees van eigen vee, dat beweid wordt op het Ballooërveld en Kampsheide, maar ook kaas van Drentsche Aa-zuivel, geitenkaas uit de buurt en lokaal geteelde groente en fruit. Ook een fijn adres voor een lekker ijsje van melk uit het Drentsche Aa-gebied.”
  • “De korenmolen van Rolde staat midden in het dorp en is iedere zaterdag geopend voor publiek. Molenaars Jan Mulder en Wilma van den Broek geven graag uitleg en een rondleiding door de molen. In de molen wordt pannenkoekmeel verkocht.”
  • “De naam van restaurant ‘De liefde van De Drentsche Aa‘ zegt al genoeg. Het ligt aan de beek, mooi in het landschap, dus de ideale plek voor een pauze tijdens een wandeling.”
  • “De Zeegserduinen is een stuifzandgebied. Door te intensief gebruik in het verleden is de begroeiing van de arme zandbodem kapotgemaakt, waarna de wind vat kreeg op het zand en deze zandduinen ontstonden. Er zijn in Drenthe wel verhalen van hele dorpen die zo onder het stuifzand verdwenen. Nu levert het vooral mooie natuur op, met plek voor bedreigde plantensoorten als jeneverbes en beenbreek. In de Zeegserduinen ligt een ven, het Siepelveen. In het voorjaar kleuren de oevers bruinrood door de gagel die hier groeit. Het water kleurt bruinrood van het veen.” Vanaf Fletcher Hotel Zeegser Duinen loopt een wandelroute (6 km) door het gebied, gemarkeerd met groene paaltjes, Schipborgerweg 8, Zeegse.

Lees het hele artikel in Landleven 9, oktober 2016.


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.