Veilig bomen snoeien: 7 tips

Veilig bomen snoeien: 7 tips

Met een ladder of een stokzaag kan de hobbyist nog wel een eind komen om bomen op te snoeien. Maar om hoger in de boom te komen moet er geklommen worden. Met sporen of met touwen. Boomverzorger Berend Boers geeft 7 tips om veilig een hoge boom te snoeien.

  • Klimmen is veiliger dan een ladder gebruiken. Want op een ladder zet je je over het algemeen niet vast. Vallende takken kunnen tegen de ladder aan slaan.
  • Gebruikt u toch een ladder, gebruik dan ook een gordel met D-haken, en een touwtje achter de boom langs. Boers: “Achteroverhangend in die gordel sta je stabiel op een ladder en kun je beide handen gebruiken.”
  • Draag goed passende werkhandschoenen, een veiligheidsbroek, werkschoenen met maximale grip en stalen neuzen, en een veiligheidshelm.
  • De snelste manier om in een boom te klimmen is met klimsporen, waarbij de klimmer aan beide voeten een beugel met een scherpe punt heeft. Met een touw rond de stam – de fliplijn – zekert hij zich en wandelt vervolgens al prikkend in de bast naar boven. Dat heeft als nadeel dat de bast van de boom beschadigd raakt. “Dat doen we dus alleen als we de boom willen ‘afbreken’, dus na het opsnoeien omzagen.”
  • Bij loofhout, bomen met dikke takken en bomen die niet beschadigd mogen raken is klimmen in touwen het beste. Wie in de boom wil klimmen heeft niets aan de spullen uit een bergsportwinkel. Het touw van bergbeklimmers is elastisch, dat van de boomverzorger niet.
  • Gebruik een lichte accuzaag als u hoog in de boom zaagt. Die is makkelijk te hanteren en maakt weinig geluid, zodat u gemakkelijker kunt communiceren met helpers op de grond.
  • Zaag niet meteen de hele tak eraf, maar laat een ‘kapstok’ zitten. De tak kan tijdens het zagen al een beetje in een valrichting worden gestuurd. Zijn de takken te zwaar, dan kun je ze met een lijn vastknopen en met een afvangsysteem laten zakken. Daarvoor heb je een katrol, een vanglijn en een vangbolder – een soort rem onderaan de boom – nodig. Je kunt zo gewichten van wel duizend kilo met de hand laten zakken.

Foto: Lode Greven


Mario Broekhuis
Door
Mario Broekhuis

Mario Broekhuis is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor alles wat er inhoudelijk onder de vlag van Landleven gebeurt. Hij bewaakt de formule. Bezoekers van de evenementen van Landleven kennen zijn stem als omroeper. En menigeen herkent hem ook als de schrijver van ‘dat stukje’ voorin in het blad. Maar wie goed oplet komt zijn naam vaker tegen als auteur van artikelen. Mario is een echt buitenmens.