Wildplukken: “Een beetje viezer leven is goed!”

Wildplukken: “Een beetje viezer leven is goed!”

Als kind was Judith Klappers (52) buiten verschillende heksensoepjes aan het maken. “Mijn soepjes waren nooit eetbaar. Op een gegeven moment wilde ik ze ook kunnen proeven.” Judith begon zich te verdiepen in de natuur en kwam erachter dat je veel meer uit de natuur kunt halen dan je denkt. “Een beetje viezer leven is goed voor de mens.”

Judith begon met het plukken van de margriet, madelief en paardenbloem. Deze bloemen stopte ze in een bloemenpers en later gingen deze bloemen in een pan met water en een bouillonblokje. Alles wat ze uit de natuur haalt en gebruikt in de keuken schrijft ze op in een boekje. Hierbij zijn foto’s, gescheurde plaatjes of gedroogde bloemen geplakt, een soort review boek. “Dat boek wordt steeds dikker en dikker.”
“Ondertussen had ik alle boeken in de bieb al gelezen, dus wilde ik mijn kennis verbreden. Ik ben verschillende cursussen gaan volgen, heb me bijgeschoold en ben in contact gekomen met andere wildplukkers.” Nu 10 jaar later heeft ze van haar hobby haar werk kunnen maken en is ze fulltime wildplukker. Volgens Judith zijn de goede wildplukkers in Nederland op twee handen te tellen. Nederland is nogal voorzichtig en angstig op het gebied van wildplukken vindt Judith. “Naast dat de natuur veel smaken biedt, verlaagt het onze bloeddruk en stressniveau. De natuur heeft overal invloed op en biedt voor ons een grote medicijnenkast.” Judith is in het begin ook een beetje angstig geweest om bepaalde voedingstoffen te gaan missen door uit de natuur en veganistisch te gaan eten, “maar er is zoveel extra terug te vinden in de natuur.” Haar favoriete gerechten zijn: dennenappeltjes op siroop en de gesmoorde Europese berenklauw. “Ieder seizoen heeft zijn charme, maar de lente en de herfst zijn natuurlijk het mooiste met alle jonge planten en paddenstoelen die ineens opkomen.” 

 


Wildplukken met Judith


Haar favoriet


“Gebruik een goed boek”


Zelfgemaakt

Ook wildplukken?

“Overal kun je wildplukken, je hoeft niet perse naar een groot bos. Kijk bijvoorbeeld langs weilanden en fietspaden. Maar pluk niet te dichtbij paaltjes, hier kunnen honden zijn geweest en dat is niet fris. Het beste kun je hier jouw armen spreiden en een rondje draaien, in deze straal moet je dan niet kunt plukken.” Het belangrijkste is om schoon, veilig en met respect voor de natuur te plukken.
Tips om je op weg te helpen met wildplukken:

  • Gebruik altijd twee bronnen als je gaat wildplukken, zoals een app en een wildplukgids.
  • Het valt onder stroperij dus wees je bewust van wat wel en niet mag, kijk bijvoorbeeld in de plaatselijk verordening. 250 gram wildpluk per persoon per dag wordt meestal gedoogd voor eigen gebruik. 
  • Pluk niet meer dan 10% van wat er staat. Je wilt namelijk niet dat planten uitsterven.
  • Proef en probeer zoveel mogelijk technieken uit met jouw geplukte natuur: koken, bakken, stoven etc.
  • Neem de eerste keer een gids mee en laat je goed inlichten.
  • Pluk jonge plantjes of uitlopers, anders is het vezelig en taai om mee te koken en kan het bitter smaken.
  • Start met het verdiepen in vijf makkelijke planten die altijd te vinden zijn, anders zie je door de bomen het bos niet meer.
  • Gemengde bossen en naaldbossen zijn goed, maar het best kun je aan de rand van het bos zoeken.
  • Gebruik je gezonde verstand.
  • Schaf ook een boekje aan waarin je alles kunt opschrijven. 

Geerte Vierwind
Door
Geerte Vierwind

Met beide handen grijpt Geerte alles aan wat op haar pad komt, niks is voor haar te gek. Haar creativiteit, brede interesse en liefde voor mooie beelden komen goed van pas tijdens haar stage online redactie bij Landleven. Overigens is deze Didamse blondine niet bang haar handen vies te maken! Voor een smakelijk recept, klusje of creatief werk stroopt ze haar mouwen graag op. Verder is ze een verzamelaar. Ze is namelijk verzamelaar van mooie momenten en inspirerende mensen.