Handige tips voor je tuin

Handige tips voor je tuin

Korte tips om je tuin tot een succes te laten zijn. Mady Nijenhuis-Han woont al meer dan dertig jaar in het Zelhemse buitengebied. In haar sier-, bos- en moestuin krijgt ze te maken met alle facetten van de natuur. Ze ontwerpt tuinen en maakt beplantingsplannen. Hieronder geeft ze enkele tips.

Rozen de grond in

In november/december kun je nogprima rozen met kale wortel planten, mits het niet vriest. Plant ze op een plek waar ze minimaal vier tot vijf uur zon per dag hebben. Zorg voor ruimte om de plant heen en voor een ruim plantgat. Als op die plek eerder rozen hebben gestaan, vervang dan de grond door grond uit een ander deel van de tuin, tot ongeveer 50 centimeter diep. Op een plek waar niet eeder rozen hebben gestaan, doe je er een mengsel van rozengrond en koemest op (een laag van ongeveer 10 centimeter). Spit de grond om, zodat alles goed vermengd wordt.

Tuinklusjes

  • Tap de buitenkranen af
  • Laat het water uit de tuinslangen lopen en berg ze op
  • Ruim de kas op en maak hem schoon
  • Oogst rozenbottels (die van Rosa rugosa zijn lekker voor de jam)
  • Verplant bladverliezende heesters; het kan nog steeds, mits het niet vriest
  • Snoei leibomen
  • Blijf onkruid wieden
  • Verwijder afgevallen blad van gazon of vijver

Voor blije bijen

Heb je een flinke tuin en wil je er één of meer bomen in, overweeg dan een linde (Tilia cordata), een acacia (Robinia pseudoacacia) of een honingboom (Sophora japonica of Styphnolobium japonicum), die zich in augustus tooit met roomwitte bloemtrossen. Allemaal superaantrekkelijk voor bijen. Wat bescheidener van omvang is prunus ‘The Bride’, die begin april uitbundig bloeit en behalve voor bijen ook nuttig is voor vlinders en vogels. Of malus ‘Sugar Tyme’, ook ‘Sutyzam’ genoemd, met geurende bloesem in mei, die naast bijen ook vogels aantrekt.

Persoonlijk tuinadvies

Vogelbescherming Nederland biedt persoonlijk tuinadvies voor iedereen die meer vogels en andere dieren aan te trekken, een handboek voor een vogelvriendelijke tuin en een beplantingslijst. Kijk hier voor meer!

Houd het luchtig

Er zijn verschillende manieren om vorstgevoelige planten af te dekken. Noppenfolie wordt vaak gebruikt, maar heeft als nadeel dat folie geen lucht doorlaat. Als de temperatuur oploopt gaat het broeien en is er kans op schimmelvorming. Een beter alternatief is afdekken met takken, stro, zaagsel, snoeisel, rietmatten, vliesdoek of een kartonnen doos.

Pleidooi voor mispel

Mispelbomen zie je niet zo vaak, en toch zijn ze met hun mooie vorm en blad een aanwinst voor de tuin. Ze worden hooguit 6 meter hoog en bloeien in het voorjaar met grote, witte bloemen. Maar dan de vruchten: wie kent niet het gezegde ‘zo rot als een msipel’. Pas als ze er overrijp uitzien, zijn ze goed voor consumptie. Dat gebeurt als de vorst erover is gegaan: ze worden zacht en bruin en krijgen een rinse smaak. Lekker voor jam of gelei, heerlijk bij wild. Sommigen maken er likeur van. Voor wie niet opziet tegen wat schoonmaak- en zeefwerk!

Teel tarwegras

Gedurende de donkere periode van het jaar kun je prima binnen tarwegras telen. De hype rondom deze teelt is wel een beetje over, maar dat neemt niet weg dat de jonge graanscheuten erg gezond zijn en veel mineralen, vitaminen, enzymen en met name ook chlorofyl oftewel bladgroen bevatten. Gebruik voor de teelt goed kiemend, liefst biologisch, tarwezaad. Week de zaden acht tot twaalf uur en zaai ze dicht opeen in een bakje met potgrond. De eerste dag of twee dagen leg je er een bruine papieren zak op om te voorkomen dat er licht bijkomt. daarna kunnen de zaden in het licht verder kiemen totdat er groene tarwespruiten ontstaan. Met een stevige sappers pers je het groene, gezonde sap uit het gras.

Koud en droog

Waarom zou je droogbonen in de diepvries stoppen, die zijn toch gewoon droog te bewaren? Klopt, maar wanneer je vermoedt dat er eitjes of larven van de bonenkever in of op de zaden kunnen zitten, is het verstandig om de bonen drie dagen in de diepvries te stoppen. De eitjes of larven sterven dan af en de bonen zijn verder geod droog bewaarbaar. Daarna kun je de bonen gebruiken voor consumptie of als zaaizaad voor een volgende teelt.

Late andijvie

In de herfst groeit andijvie nog lang door en vormt flinke kroppen. De oogst is misschien wel groter dan je meteen kunt eten. Bij lichte vorst kun je de planten tijdelijk afdekken zodat de bladeren niet bevriezen en daarna mogen ze gewoon nog even blijven staan. Of je kunt de planten overzetten naar een kas of platte bak om pas aan het begin van de winter te oogsten. Doe dat overplanten dan wel met een flinke kluit aarde aan de wortels.

Gewenst onkruid

Veel onkruiden zijn we liever kwijt dan rijk. Maar er zijn onkruiden die ook als groenten zijn te gebruiken of die een gunstige invloed hebben op de bodem. Een voorbeeld van dit laatste is klaver. Deze plant zorgt voor extra stikstof in de bodem en levert hiermee een bijdrage aan de bodemvruchtbaarheid. Laat die staan gedurende de winter en het voorjaar. En als er nu paardenbloemen of vogelmuurplanten in de tuin groeien: laat ook die stan. Beide zijn goede bodembedekkers en alv roeg in het seizoen leveren ze gezonde eetbare bladeren.


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.