Zo voorkom je een grasaar bij honden

Zo voorkom je een grasaar bij honden

Een grasaar kan voor vervelende infecties zorgen bij honden. De scherpe aartjes dringen door in de huid en blijven daar dankzij de weerhaakjes stevig zitten. Het lichaam reageert hierop met een ontsteking. Het is dus oppassen geblazen als je grasaren bij honden ziet! 

 

Wat is een grasaar?

Grasaar lijkt een beetje op stekelige tarwe.  Grasaren zien eruit als lange borsteltjes, met veel schuin omhoogstaande stekels. Grasaar – de officiële naam is overigens kruipertje (Hordeum murinum) – is familie van gerst en valt op door het platte pluimpje. Een grasaar houdt van zonnige, veel betreden, zanderige grond en van plekken waar veel mest ligt. Grasaren komen het meest voor in de maanden juni, juli en augustus.

Grasaren en honden

Honden krijgen in de zomermaanden regelmatig te maken met grasaren als ze in het hoge, wilde gras lopen. En dan moet je oppassen. De grasaar wordt niet voor niets een vervelend kruipertje genoemd. Een grasaar heeft een soort weerhaken, waardoor hij in de hondenvacht ‘kruipt’. Vooral bij honden met middellang of lang haar kan dit voor problemen zorgen. Dit kan leiden tot vervelende ontstekingen en pijn. 

Een grasaar heeft een scherpe punt en daarmee kan hij vast komen te zitten in de vacht, maar ook in de oren, ogen of neus van de hond. Als de grasaar in de vacht van je hond zit, gaat hij er vaak niet meer vanzelf uit. De grasaar is als het ware ‘ingegraven’. Dit komt door de stand van de weerhaakjes. Die zorgt ervoor dat de grasaar nog verder naar binnen gaat. Grasaren kunnen ook tussen de pootjes van de hond zitten. 

Symptomen grasaar

Grasaren bij honden kun je aan de volgende symptomen herkennen: 

  • Grasaar in de huid: de hond likt vaak tussen de tenen of loopt mank.
  • Grasaar in het oog: te herkennen aan de tranende ogen.
  • Grasaar in de neus: de hond niest of proest veel. Of hij wrijft constant met zijn poot over de neus.
  • Grasaar in het oor: de hond schudt veel met zijn kop en flappert met zijn oren. Hij houdt zijn hoofd vaak scheef of krabt veel aan zijn oren. 
  • Grasaar in keel of slokdarm: het kan dat je hond per ongeluk een grasaar heeft gegeten. De hond hoest dan vaak of krijgt kokhalsneigingen. 

Grasaar verwijderen

Het is belangrijk dat de grasaar tijdig wordt verwijderd. Zie je de grasaar nog zitten? Verwijder de grasaar dan voorzichtig met een pincet. Zie je geen grasaar, maar heeft je hond wel klachten? Ga dan snel naar de dierenarts. Het is belangrijk dat de grasaar snel verwijderd wordt. Als een grasaar blijft zitten, kan dit infecties of abcessen veroorzaken. Als een grasaar zich door het lichaam van de hond beweegt en in de longen of andere vitale organen terechtkomt, levert dit ernstige complicaties op. 

Grasaren voorkomen

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen! Met deze tips voorkom je grasaren bij je hond:

  • Laat je hond niet door het hoge gras rennen en blijf op de paden. 
  • Mijd gebieden waar vaak grasaren groeien (zoals wegbermen, open velden en bepaalde parken)
  • Controleer de hondenvacht dagelijks op grasaren.
  • Check of je grasaren ziet bij de oren en plekken tussen de tenen.
  • Het kan helpen om de haren van je hond kort te houden.
  • Verwijder vastzittende grasaren direct voordat ze de huid in dringen.
  • Verwijder eventuele grasaren in je tuin. 

Linde Peters
Door
Linde Peters

Linde werkt als freelance tekstschrijver voor het tijdschrift Landleven en de website Landleven.nl. Ze geniet van het buitenleven en is gek op dieren. Paarden in het bijzonder! Ze heeft twee kinderen.