Verzorging van de geit

Verzorging van de geit

Het lijkt makkelijk, maar geiten hebben een hoop verzorging nodig. Voor het houden van een geit is goed stevig hok nodig en melken is ook niet onbelangrijk. Een geitje loopt er namelijk niet vanzelf piekfijn bij.
 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het landelijk kennisnetwerk Levende Have.
 

De eerste vraag die je zult hebben als je een geit neemt, is: waar zet ik hem neer? Het is belangrijk om een droge, tochtvrije plek te maken voor het dier. Een geit heeft minstens vijf vierkante meter nodig om in te staan. Geiten zijn geen liefhebbers van donker, dus zorg dat de stal verlicht is. En voorzie de vloer van de stal regelmatig met droogstro.

In dit hok wordt de geit ook gevoerd. Een ruif aan een muur is een perfecte manier om het dier te voeren, want het stro in het hok zal snel vies worden. Geiten zijn enorm kieskeurig en zullen dit anders niet meer opeten.
 

Naar buiten

Geiten kunnen het hele jaar door naar buiten (als ze dit gewend zijn en de daar de vacht voor hebben). Het is het makkelijkst om het dier vanaf jonge leeftijd al veel buiten te zetten, dan went hij snel aan de omgeving. Het handigst in een wei die grenst aan de stal. Is dit er niet, zorg dan dat er een droge schuilplek is in de wei.

Geiten staan er om bekend dat ze snel en makkelijk uitbreken. Let daar dus op met het maken van de wei. Onmisbaar is dan ook een stevige afrastering. Geiten zijn enorm speels dus voorzie de wei van speeltjes, zoals takken en klimobjecten.
 

Bekapte hoefjes

Geitenhoeven groeien enorm snel. Sneller dan ieder ander hoefdier. In een bergachtig gebied is dit enorm handig, maar in de Nederlandse wei kan het problemen veroorzaken. De hoeven slijten nauwelijks en daardoor kunnen ze in snel tempo te lang worden. Daarom moeten de hoeven eens per twee tot drie maanden bekapt worden.

Het bekappen kan makkelijk zelf worden gedaan. Het makkelijkst is om dit met twee personen te doen. De een neemt de geit op schoot en zorgt dat het dier geen kant op kan. De ander kan nu makkelijk de hoefjes bijsnijden. Dit kan met een scherp zakmes maar er zijn ook speciale mesjes, genaamd haringkaakmesjes. Verwijder al het loszittende en overtollige hoorn van de hoef. Hier voelt de geit helemaal niks van.
 

Melken met die geit

Een geit hoeft maar een keer per dag gemolken te worden. Dit komt door de grote melkboezem. Je kunt direct na het aflammeren beginnen met het melken van de geit. Het maakt niet uit of het dier ’s avonds of  in de ochtend wordt gemolken. Het voordeel van ’s ochtends melken is wel dat de geit dan met lege uiers de wei in gaat, waar ze dan de hele dag blijven kan blijven.

Je kunt er ook voor kiezen om de geit twee keer per dag te melken. Dit zorgt ervoor dat de geit zo’n 15% meer melk levert.
 

Scheurende geiten

Staat je geit veel te scheuren? Dan kan dit komen door luizen en mijten. Luizen en mijten komen redelijk vaak voor bij geiten. Luizen zijn vaak met het blote oog te zien.

Het kan ook zijn dat de geit last heeft van een schimmelinfectie, ook wel ringworm genoemd. Wanneer een geit last heeft van ringvorm heeft de geit een verminderde weerstand en zal de kwaliteit van de vacht afnemen. Om vast te stellen of het dier ook echt ringworm heeft, moet een stukje van de vacht getest worden door de veearts.
 


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.