Hoe pak je dieren goed op?

Hoe pak je dieren goed op?

Dieren oppakken, je ontkomt er niet aan. Verplaatsen, nakijken of even aaien. Maar hoe pak je dat goed aan? Lotte Post kreeg les van docenten van het Zone College in ‘hoe pak je een dier op’. De beste tips zijn hier verzameld. 

Konijnen

  1. Pak het konijn resoluut op met een snelle en overtuigende beweging. 
  2. Steek de lichterhand onder het konijn door. De voorpoten van het dier komen op de hand terecht. De buik rust op de pols.
  3. Met de rest van de arm ondersteun je het konijn. 
  4. Breng de arm naar je lichaam. 
  5. Leg je andere arm om het dier heen. Op deze manier creëer je een soort holletje in je oksel hier kan het konijn zijn snuit in stoppen. 

Geitje

  1. Steek de arm onder het geitje door. 
  2. Zorg dat het dier volledig steunt op de arm. Je hand komt tot ongeveer tot de voorpoten.
  3. Til het geitje omhoog.
  4. Breng je arm dicht naar je lichaam.
  5. Leg de andere arm over het ruggetje, waardoor de kop als ware achter je oksel belandt, dus bij je rug. Op deze manier kan het dier zichzelf en jouw niet pijn doen met de hoorntjes. 

Haan

  1. Zorg dat de haan in een hoek terecht komt.
  2. Pak het dier resoluut op, niet twijfelen.
  3. Sla beide armen om het lijf. 
  4. Pak de haan niet te dicht bij de nek. Hij kan dan met zijn veugels gaan slaan. 
  5. Zet hem op je onderarm. Plaats je hand tussen de achterpoten.
  6. Zorg dat de kont van het beestje niet naar jouw wijst. Zo hou je je kleren schoon, mocht de haan een ongelukje hebben. 
  7. Klem de kop van de haan zachtjes tussen de elleboog en zij.

Tips

 

  • Voor veel dieren geldt een specifieke manier van oppakken. Maar sommige dieren komen qua werkwijze met elkaar overeen. Een eend oppakken werkt hetzelfde als bij een kip. Pak de eend om zijn vleugels heen en til hem zo op, met zijn kont naar de andere kant in verband met vliegende poep. Ook een eend kan bij de basis van de vleugels vastgehouden worden, ook met de hand onder de poten door waardoor de eend vervolgens kan rusten op een arm. 
  • Voor vrijwel alle dieren geldt: niet omhoogtillen onder enkel de poten.
  •  Er is een verschil tussen hanteren en fixeren. Dieren oppakken en vasthouden is hanteren. Soms is het nodig een dier te fixeren, in een dwanggreep te houden, om bijvoorbeeld medicatie toe te dienen of om het dier te onderzoeken.
  • Check pluimvee, als je ze toch in handen hebt, op luizen en kalkpoten. 
  • Was na het werken met dieren altijd je handen.

Lotte Post
Door
Lotte Post

In 2017 verhuisd van de stad naar het platteland. Geboren met twee linkerhanden en tot voor kort onbekend met het fenomeen ‘waterpomptang’. Droom: kampvuurtjes, aardbeien uit de moestuin en eieren van eigen kip. Realiteit: nat hout, een moestuin met onkruid en een kippenhok vol stront. Blad vegen gaat me goed af. Andere zaken kosten meer moeite. Om glazen muiltjes te maken van mijn onwennige klompen ga ik in de leer bij professionals.