December: Weetjes over boerderijdieren

December: Weetjes over boerderijdieren

Als je boerderijdieren hebt kom je vaak voor verrassingen te staan, er is altijd wat te beleven. Het magazine Landleven publiceert in elk nummer een aantal weetjes en tips over boerderijdieren, lees hier die van december.

Slokdarmverstopping

Wanneer een paard plotseling schokkende bewegingen met hoofd en hals maakt en er snot of voedsel uit de neus komt, is er waarschijnlijk sprake van een slokdarmverstopping. Dit ziet er akelig uit, maar het dier is niet bezig te slikken. Probeer de prop, indien zichtbaar, weg te masseren. Lukt dat niet? Laat dan de dierenarts met enige spoed komen. 

Zeug met sta-reflex

Wanneer een zeug berig of bronstig is, vertoont ze een ‘sta-reflex’. Ze blijft stoïncijns staan wanneer je je hand op haar rug of haar achterste legt. Zo’n 18 tot 30 uur na de eerste bronstverschijnselen is het beste moment voor een dekking of inseminatie.

Lammeren oormerken

Lammeren van schapen en geiten moeten uiterlijk 6 maanden na de geboorte in beide oren geoormerkt zijn. Als de dieren al eerder van het erf af gaan, moeten ze al voor die tijd geoormerkt zijn. Zorg er ook voor dat de afvoer wordt gemeld in het registratiesysteem op mijn.rvo.nl

Aan de slag met jong paard

Wie een jong paard op stal heeft en dat binnenkort wil (laten) beleren, doet er goed aan om het dier alvast een aantal basisvaardigheden aan te leren: met een halster vast staan, overal aangeraakt en geborsteld worden, een voetje geven of met een hoofdstel met bit in op stal staan. Houd de oefeningen kort en stop voordat de lol er voor het dier af gaat. Beter vaak korte momenten oefenen dan één keer een hele tijd.

Ideaal buitenvriendje

De heidewachtel is een bruinbonte, langharige jachthond. Deze hond is te lief als waakhond. Veel verder dan hard blaffen gaat het waken niet en eenmaal binnen wordt een inbreker vooral hartelijk begroet. Wel een ideale hond voor de natuurliefhebben. Perfect voor dagelijkse wandelingen door ruig terrein! www.heidewachtelvereniging.nl

Wolloze Nolana

Nolanaschapen hebben geen wol. gedurende de zomer hebben ze grotendeels haren en in de herfst ontstaat er ook een wollige ondervacht, die ze in het voorjaar weer verliezen. Dit duitse schaap is bruin tot roodachtig blond en heeft een lange staart. www.nolana.nl

Oververhit konijn

Konijnen kunnen niet zweten. Ze voeren hun warmte over hun hele lichaam af, vooral via hun oren of door snel te hijgen. vermoedt je dat je konijn oververhit is (hijgen, lippen mogelijk blauw/grijs gekleurd)? Wikkel het dier dan in de natuure handdoek en raadpleeg je dierenarts.

Kwakertjes

Een kwakereendje is iets anders dan een gewoon eendje. Echte kwakertjes zijn klein en hebben een kort, breed snaveltje. Opvallend zijn de vrij bolle wangen. vooral de wijfjes zijn luidruchtig en daaraan hebben ze hun naam te danken. Vroeger waren het lokeendjes in de eendenkooi. Levendige, zeer actieve en aanhankelijke eendjes. www.kwakertjes.nl


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.