De Almanak: Ieder seizoen wat anders te doen!

De Almanak: Ieder seizoen wat anders te doen!

Dieren en gewassen hebben goede zorg nodig om ze gezond te houden. Dat betekent bemesten en zaaien in de lente, maaien in de zomer, oogsten in het najaar en repareren in de winter. Het is de cyclus van de boeren van vroeger en dat eeuwenoude ritme is nog altijd goud waard. Haasten heeft geen zin: geen lammetje dat eerder geboren wordt, geen appel die eerder rijp is.

De Almanak

Alles daarover staat in de vernieuwde Landleven Almanak. Dit is een praktisch boekje vol informatie, overzichtelijk gerangschikt naar de seizoenen. Want op het platteland heeft alles zijn eigen tijd. De herfst is in aantocht en daarom hebben we hieronder alvast 5 leuke weetjes over dit seizoen!

5 Leuke herfst weetjes!

  1. Is het weer in september warm, dan wordt de winter zacht en arm. Maar als in september de donder knalt, de sneeuw in december met hope valt.
  2. In de maand oktober worden motten actief. Ze vliegen rond en hebben het gemunt op het hart van prei, uien en aanverwante groenten.
  3. Op het noordelijk halfrond is november de laatste maand van de meteorologische herfst. Dat november ook wel de stormmaand heet, is niet onterecht. Van alle stormen die er jaarlijks woeden, zijn de meeste in november.
  4. Het gras in de wei groeit nu minder hard en verandert ook van samenstelling. Tijd om hooi
    en kuilgras bij te gaan voeren bij de paarden. Zorg wel voor een geleidelijke voerovergang. Gaat het te snel, dan kan het paard flink buikpijn krijgen.
  5. Zelfs in oktober kan je nog blauwe bessen oogsten! Bessen zijn na het oogsten een dag of drie houdbaar. Haal de eventueel beschadigde of beschimmelde exemplaren ertussenuit. Bessen zijn ook goed in te vriezen. Leg de ongewassen bessen op een platte schaal of plat bord en zet dit in de vriezer, zo blijven ze stevig na het ontdooien. 

Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.