15 Praktische tips voor plattelandbewoners

15 Praktische tips voor plattelandbewoners

Buitenaf wonen is heerlijk, maar brengt – eerlijk is eerlijk – ook veel werk met zich mee. Een flink erf, een weelderige moestuin met bijbehorende oogst die verwerkt moet worden. En dan nog wat dieren die zorg en aandacht nodig hebben. Landleven verzamelde praktische tips zodat je meer kunt genieten met minder werk.

  1. Vlier kun je verplanten zodra het blad is afgevallen.
  2. Heeft je boom snoeiwonden? Het behandelen hiervan is niet nodig, in de zomer drogen de wonden vaak binnen twintig minuten op.
  3. Wil je graag een geurentuin aanplanten? Houd er dan rekening mee dat de wind aroma’s wegvoert. De geur valt het beste te ruiken binnen een beschutting van hagen of schuttingen.
  4. Je kunt kaneelpoeder gebruiken als stekpoeder, het stimuleert de groei en gaat schimmels tegen.
  5. Geef je planten in tijden van droogte liever tweemaal per week veel water dan iedere dag een beetje. Met 15 tot 20 liter per keer blijft de bodem tot op grotere diepte vochtig en waardoor de wortels verder groeien en de planten minder last hebben van droge perioden.
  6. Installeer een regenton, zo kun je in perioden van droogte het water gebruiken.
  7. Om te weten of je aardappels rooiklaar zijn kun jee een proefrooiing doen. Steek voorzichtig een plant uit en bekijk de opbrengst. Zit er voldoende in de grond, dan kun je de rest ook oogsten.
  8. Heb je last van heermoes? Bemest het met compost en kalk. Daar houdt dit onkruid niet van.
  9. Als je verschillende dieren hebt, bewaar je het voer handig in een voerkist met aparte segmenten. Ban blijft het koel en droog en kan ongedierte er niet bij komen. Hier vind je een werkbeschrijving om er zelf een te maken.
  10. Vogels prikken soms tegen ramen als ze in hun eigen spiegelbeeld een soortgenoot denken te zien. Je kunt dit vookomen door de ramen af te plakken. Wil je toch daglicht binnenlaten, plak dan doorzichtig huishoudfolie aan de buitenkant zodat de ramen niet meer spiegelen.
  11. Honden die braken kun je beter even geen voer en niet te veel water geven. Als het braken binnen 24 uur stopt, begin je met licht verteerbaar voedsel, zoals gekookte witte rijst in kleine porties. Daarna kun je langzaam het gewone voer weer opbouwen. Gaat het braken niet binnen 24 uur over, ga dan naar de dierenarts.
  12. Twijfel je hoe lang je appels en peren kunt bewaren? Probeer het uit en proef. Zet een doosje koel weg, eentje wat minder koel en bewaar een deel op de fruitschaal. Sommig rassen doen er maanden over om op smaak te komen. Hoe eerder ze op smaak zijn, hoe korter te bewaren.
  13. Bladeren op het erf zijn te verwerken tot bladcompost. Verzamel ze in een korf en laat dit een paar jaar staan. Of doe ze in een zak, prik er een paar gaten in en laat daarin rustig composteren tot rulle, frisse aarde.
  14. Voorkom problemen met buxus door hem in luchtige grond te zetten, liefst niet in de volle zon. Zorg voor voldoende mest en kalk, houd de grond vochtig en snoei regelmatig, maar niet als de blaadjes nat zijn.
  15. Behandel kale plekken in het gazon als het heeft geregend. Krab de grond los, verwijder onkruid en verspreid een laagje tuinaarde. Verdeel daarover het graszaad en strooi nog wat tuinaarde. Licht aandrukken en goed vochtig houden. Al snel zul je jonge sprieten zien verschijnen.

Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.