Aardappel-preisoep recept met gerookte ham
Aardappel-preisoep maken, hoe doe je dat? Deze aardappel-preisoep is een stevige gebonden soep, vol van smaak door de winterse groente. De gerookte hamblokjes maken de soep lekker pittig.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 min.
Dit heb je nodig voor het aardappel-preisoep recept
De volgende benodigdheden heb je nodig voor het aardappel-preisoep recept:
- 2 à 3 grote (vastkokende) aardappels
- 1 prei
- 25 g boter
- 1 l (evt. iets meer) groente- of paddenstoelenbouillon (zelfgemaakt of van een blokje)
- 100 ml crème fraîche
- dikke plak gerookte ham, in blokjes gesneden
- zout en peper
Zo ga je te werk
Aardappel-preisoep maken doe je op de volgende manier:
- Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
- Was de prei goed, verwijder het kontje en het groene blad (alleen het stuk dat lelijk is) en snijd de rest van de prei in dunne ringen.
- Smelt de boter in een soeppan en bak de aardappels en de prei even aan.
- Giet de warme bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Kook de soep zachtjes tot de aardappels gaar zijn.
- Voeg dan de crème fraîche en de hamblokjes toe en warm deze even mee.
- Proef de soep en breng op smaak met zout en peper.
- Garneer naar wens met wat achtergehouden blokjes ham en een stukje prei in zeer dunne ringetjes.
Foto: Otto Kalkhoven
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.