Maak zelf lactosevrij rozenbottelijs
Met deze zomerse temperaturen is het heerlijk om te experimenteren met ijs maken. De mogelijkheden zijn eindeloos! Dit recept is voor lactosevrij ijs. Net zo lekker en toch nét even anders.
Bereidingstijd: 120 min.
Dit heb je nodig voor 12-15 porties:
- 400 ml lactosevrije melk
- 300 ml lactosevrije room
- 1 vanillestokje
- 400 g rozenbottelmoes (zie tips onderaan)
- 6 eidooiers
- 170 g suiker
Zo ga je te werk:
- Doe de melk met de room in een pan met dikke bodem en verwarm op een laag vuur, laat het mengsel niet koken.
- Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit met een lepeltje.
- Voeg het merg toe aan het melk-roommengsel.
- Voeg de rozenbottelmoes toe en blijf roeren met een garde tot een glad mengsel.
- Klop in een kom de eidooiers en de suiker tot een witgele massa, voeg hier geleidelijk en onder voortdurend roeren het warme melkmengsel aan toe.
- Doe het geheel terug in de pan en verwarm op laag vuur, laat het niet koken.
- Het mengsel moet zo dik worden dat het op de bolle kant van een lepel blijft liggen.
- Laat het rozenbottelmengsel afkoelen en zet een uur in de koelkast.
- Nu is het klaar om in de ijsmachine te laten draaien of in een diepvriesdoos te doen.
Tips
- Maak zelf moes van verse rozenbottels. Verwijder kroontjes en zaadjes en kook de rozenbottels een half uur tot ze zacht zijn. Haal de rozenbottels tot slot door een zeef.
- De lekkerste rozenbottels komen van de hondsroos (Rosa canina), de Japanse rimpelroos (Rosa rugosa) en de egelantier (Rosa rubiginosa).
Meer ijsrecepten
Druivenijs met citroenverbena
Dit heerlijke druivenijs met citroenverbena is niet alleen bijzonder, maar smaakt ook nog eens geweldig.
Drop-ijs
Zelf drop-ijs maken gaat heel gemakkelijk en snel. Je tovert in een handomdraai een heel bijzonder en verrassend toetje op tafel.
Yoghurtijs met citroen
Maak fris yoghurtijs met citroen, zonder ijsmachine of ingewikkeld gedoe. Je hebt alleen verse boerenzuivel, suiker en citroen, en een mixer nodig.
Komkommerijs met munt
Tuinjournalist Modeste Herwig liet zich inspireren door de seizoenen en creëerde heerlijke zomerse ijsjes. De ingrediënten voor deze ijsjes kwamen uit eigen tuin.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.